Svjetske novinarske udruge osudile napad na Pavića

DVIJE svjetske novinarske udruge osudile su u utorak podmetanje bombe pod automobil Ninoslava Pavića, suvlasnika Europapress Holdinga (EPH), najveće novinske kuće u Hrvatskoj, i pozvale su hrvatske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi uhitile počinitelje napada i osigurale nesmetani rad novinarima.

´Ovaj bombaški napad mogao bi imao ozbiljne posljedice za slobodu tiska u Hrvatskoj´, smatra Joel Simon, direktor Odbora za zaštitu novinara, organizacije sa sjedištem u New Yorku.

´Pozivamo hrvatske vlasti da temeljito istraže ovaj slučaj i da naprave sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da novinari obavljaju svoj posao bez straha od zastrašivanja ili napada´, dodao je.

Reporteri bez granica (RSF), sa sjedištem u Francuskoj, također su osudili napad na Pavića i pozvali hrvatske vlasti da uhite počinitelje i izvedu ih pred sud.

´Čini se da je ovaj napad pokušaj da se zastraše i ušutkaju novinari koji istražuju organizirane zločine´, napisao je glavni tajnik RSF-a Robert Menard u pismu ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu. ´Tražimo od vas da ne isključite tu mogućnost u vašoj istrazi ovog zločina´, pozvao je Menard.

Pavićev džip eksplodirao je u subotu 1. ožujka oko 4:00 sata ujutro ispred njegove obiteljske kuće na Tuškancu. Policija je Paviću i njegovoj obitelji pružila zaštitu na njegov zahtjev, ali zasad nema nikakav trag koji bi mogao dovesti do identiteta počinitelja napada ili mogućeg motiva.

Pročitajte više