Svjetski čelnici čestitali Blairu na pobjedi

Svjetski čelnici uputili su u petak čestitke britanskom premijeru Tonyju Blairu na povijesnoj, trećoj zaredom, pobjedi na parlamentarnim izborima održanim u toj zemlji. L

"Iskrene čestitke za vaš rođendan te na trećoj uzastopnoj pobjedi na jučerašnjim parlamentarnim izborima. Vjerujem da vam je ovo najljepši rođendanski poklon. Od srca vam želim puno uspjeha, te privatne i poslovne sreće u objema vašim zadaćama (vodstvu G8 i predsjedanjem EU-om). Možete i dalje računati na moju potporu", kaže se u čestitki što ju je uputio njemački kancelar Gerhard Schroeder.

"U ime Europske komisije zadovoljstvo mi je uputiti vam najljepše čestitke u povodu vašeg ponovnog izbora na dužnost premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Radujem se suradnji s vama na velikim izazovima koji su pred nama, posebno tijekom britanskog predsjedanja EU-om u drugoj polovini ove godine. Za uspješno funkcioniranje EU-a neophodna je naša tijesna suradnja", napisao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

U čestitki Jacquesa Chiraca francuski predsjednik "s velikim zadovoljstvom" šalje Tonyju Blairu "najljepše čestitke na novoj izbornoj pobjedi. Želim vam uspjeh u nastavku vaše važne misije. Radujem se što možemo nastaviti s razvojem francusko-britanskih odnosa u službi naših dviju velikih nacija i EU-a u duhu vjere koja nas i dalje vodi".

"Radujem se nastavku našeg bliskog osobnog prijateljstva i zajedničke suradnje koju smo premijer i ja uspostavili, posebno u zajedničkim naporima na poticanju sjevernoirskog mirovnog procesa. Sada kada su izbori iza vas vrijeme je da ovaj iznimno važan projekt nastavimo, da radimo na rješenju krize međusobnog povjerenja i prevladamo prepreke", kaže se u poruci irskog premijera Bertiea Aherna.

Australski premijer John Howard među ostalim je napisao: "Puno sam puta ukazivao na to da je hrabrost koju je Tony Blair pokazao u iračkom pitanju odraz njegova snažnog smisla za vodstvo. Uvijek postoji čitav niz razloga zbog kojih u nekim zemljama stanovnici ponovno biraju istu vladu. U nastojanjima da uvjeri okolinu u potrebu sudjelovanja Britanije u kampanji u Iraku, Tony Blair imao je težu zadaću zbog snažnog protivljenja britanskom angažmanu unutar vlastite stranke. Nepokolebljivošću i predanošću ostavio je dubok dojam na mene, a uvjeren sam i na mnoge druge koji su dijelili njegova stajališta, ujedno i moja stajališta o iračkom pitanju."

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više