Svjetski muzeji odbacuju zahtjeve za povratom umjetnina

Neki od vodećih svjetskih muzeja udružili su snage kako bi se oduprijeli zahtjevima za povratom umjetnina u njihovu posjedu koji dolaze iz zemalja podrijetla tih izložaka.

Ravnatelji gotovo 20 muzeja, od Sankt Peterburga do New Yorka, potpisali su zajedničku izjavu u kojoj kažu da njihove kolekcije predstavljaju ´univerzalne muzeje´ za dobrobit čovječanstva, javio je ovih dana BBC.

Izjava je uslijedila nakon sve češćih poziva na povrat predmeta koji su prije više desetljeća odneseni iz njihovih postojbina, poput Elginovih mramora, skulptura koje su se nalazile na atenskom Partenonu a sada krase prostore Britanskog muzeja u Londonu.

Britanski muzej nije potpisao deklaraciju, ali je istaknuo da je u cijelosti podupire. Na zahtjeve iz Grčke odgovorio je da je upravo on ´najbolji prostor za čuvanje skulptura´ iz 5. stoljeća prije nove ere koje je u London donio Thomas Bruce, 7. grof od Elgina, (1766.-1841.).

´Univerzalno divljenje davnim civilizacijama ne bi bilo moguće da nema utjecaja ostataka tih civilizacija koji se čuvaju u vodećim svjetskim muzejima i na raspolaganju su međunarodnoj javnosti´, kaže se, uz ostalo, u deklaraciji skupine svjetskih muzeja. U njoj se dodaje da niti grčka kultura ne bi postala tako slavljena da u tim muzejima nisu izloženi njezini primjerci.

Ravnatelji muzeja ustvrdili su da se prikupljanje predmeta u prošlosti nikako ne može uspoređivati s ilegalnom trgovinom antikviteta kakvu danas poznajemo.

O problemu zahtjeva za povrat umjetnina bilo je riječi na neformalnom sastanku ravnatelja ove godine, a među potpisnicima deklaracije našli su se i pariški Louvre te amsterdamski Rijksmuseum.

Pročitajte više