Tadić čestitao Nikoliću kojem je "žao što će se strahovlada nastaviti"

REIZABRANI predsjednik Srbije Boris Tadić nakon izborne je pobjede, ostvarene u nedjelju navečer, kazao kako "nije vrijeme za veliko slavlje, nego za veliki rad".

> CeSID: Na predsjedničkim izborima u Srbiji pobijedio Boris Tadić

Proglašavajući izbornu pobjedu, Tadić je čestitao svom najvećem izbornom rivalu, Tomislavu Nikoliću, najavivši kako će odmah nakon izbora razgovarati s njim "jer broj glasova koje je osvojio zahtijeva poštovanje".

Već oko 22 sata navečer, kako prenosi B92, Tadićevi su se pristaše okupili u centru Beograda i uz trubače počeli slaviti preliminarne rezultate po kojima je Tadić pobijedio na izborima.
 
Novi-stari srpski predsjednik zahvalio je liderima G17 plus Mlađanu Dinkiću, Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću, Mađarske koalicije Ištvanu Pastoru i strankama etničkih zajednica u Srbiji, na podršci koju su mu dali tijekom izbora.

Tadić je, govoreći građanima okupljenima ispred Gradskog odbora Demokratske stranke u Kolarčevoj ulici u Beogradu, kazao kako "želi Srbiju koja će biti za sve, uključujući i one koji nisu na izborima glasali za njegovu ideju". Zahvalio je svojim biračima što su na izborima "podržali demokratske promjene" i pozvao ih da čestitaju radikalu Tomislavu Nikoliću. Srbima na Kosovu poručio je "da ih nikada neće iznevjeriti".

"Hoćemo europsku demokratsku Srbiju koja vjeruje u svoje potencijale", rekao je Tadić, dodavši kako želi Srbiju koja će oko svoje budućnosti surađivati sa svim zemljama svijeta i postati članica Europske unije.

Nikolić: Žao mi je što će se strahovlada nastaviti

Predsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić na novinskoj konferenciji održanoj nakon objave preliminarnih rezultata nije bio toliko susretljiv kao Tadić. Kazao je kako mu "je žao što je strah pobijedio i što će se strahovlada nastaviti".

Nikolić, koji je Tadiću čestitao na pobjedi, dodao je kako će se glasovi brojati cijele noći, ali da je izvjesno da je Tadić dobio izbore.

SRS će, kako je Nikolić kazao, ostati velika opozicija novom predsjedniku i vlasti, dodavši da će "uvijek podržavati one političke strukture koje brane interese države i koje nastoje sačuvati Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije".

Tadić uvjerljivo poveo u Vojvodini, "u dijaspori odnio apsolutnu pobjedu"

Republička izborna komisija priopćila je da je na osnovu 95 posto biračkog tijela Tadić dobio 50,5 posto glasova, dok je za Nikolića glasalo 47,78 posto birača.

Zoran Lučić iz CeSID-a rekao je, kako također prenosi B92, da ta procjena izlazi van okvira moguće statističke pogreške te da se može zaključiti da je aktualni šef države pobijedio na izborima. Tadić je, prema toj procjeni, dobio oko 2.300.000, a Nikolić 2.180.000 glasova.

Predsjednik vojvođanskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović izjavio je da je Boris Tadić pobijedio u svim većim gradovima u Vojvodini i da je za 150.000 glasova nadmašio Nikolića.

Na konferenciji za novinare u Izbornom stožeru Demokratske stranke, glasnogovornica DS-a Jelena Marković izjavila je da je Tadić na biračkim mjestima u inozemstvu odnio apsolutnu pobjedu.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više