Tadić: Današnja havarija je opomena hrvatskoj Vladi da vidi koliko je nepripremljena

TONČI TADIĆ, bivši saborski zastupnik poznat kao inicijator i veliki zagovornik ZERP-a, smatra da će se nakon današnje havarije turskog broda "Und Adriyatik" vidjeti kako je dobro što smo aktivirali ZERP jer sada možemo tražiti odštetu i mi sada imamo glavnu riječ u intervenciji.

 "Und Adriyatic" se zapalio oko 4 sata ujutro, a prema informacijama kojima raspolaže Tonči Tadić dobivenih od hrvatskih ribara, oko 6.10 je zapaljeni brod nadletio patrolni avion talijanske obalne straže, i ubrzo zatim su putem radio veze obaviještene sve talijanske ribarice da moraju napustiti područje hrvatskog ZERP-a u kojem su lovile. Prema istim informacijama prvi hrvatski brod je stigao na mjesto nesreće tek oko 10 sati.

Tadić se pita da li bi Talijani voljeli da u njihovom pojasu patrolira hrvatski avion i organizira se akcija bez koordinacije s njima. Upozorava da u ovom slučaju Talijani smiju reagirati samo ako mi zatražimo pomoć, jer Hrvatska ima kompletnu jurisdikciju nad svime što se događa u ZERP-u. Da se havarija slučajno dogodila u međunarodnim vodama, kojih više nema nigdje u Jadranskom moru, nitko ne bi smio reagirati sve dok brod ne potone, upozorio je Tadić.

"Danas će se najbolje vidjeti koja je važnost ZERP-a i dobro je što upravo danas dolazi Hannes Swoboda u posjet i vidi što se događa u našem ZERP-u", kaže Tadić.

Tonči Tadić kaže da je olakotna okolnost što se u ovom slučaju radi o turskom brodu jer se na ZERP na Tursku primjenjuje od 2004. kao i na ostale zemlje koje nisu članice Europske unije.

"Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi se tek događalo da se radi o talijanskom brodu", pita se Tadić.

Najžešći hrvatski borac za ZERP kaže da nije sporno što je turski brod plovio kroz ZERP i što ga je nadlijetao talijanski avion, jer svi imaju pravo neškodljivog prolaska, nego je problem što je talijanska obalna straža djelovala bez dogovora s hrvatskom stranom.

"Intervencija nad svim brodovima koji dožive havariju je na obalnoj državi, u ovom slučaju na Hrvatskoj. I svi drugi smiju djelovati samo ako mi to zatražimo od njih. Hrvatska ima sve potrebne resurse za rješavanje ovakvih situacija, ali je tragično što ih ne zna iskoristiti. Imamo dovoljan broj remorkera, kanadera, helikoptera, posebice u sjevernom dijelu Jadrana, ali to ne koristimo onako kako bi trebalo. Cijelu proteklu godinu je trebalo iskoristiti za pripremu za ovakve situacije", kazao nam je Tadić.

Bivši saborski zastupnik kaže da je u ovakvim situacijama potrebno lokalizirati požar ako je moguće i tada brod dotegliti u najbližu luku spasa: "Problem je što Hrvatska nije osposobila luke spasa i ja ne znam koja bi luka sada bila opcija da se tamo brod sredi i sanira. Evo to je jedna od stvari koju je Vlada trebala pripremiti".

"Ovo je dobra opomena hrvatskoj Vladi. Današnji događaj će samo pokazati koliko je nepripremljena. A bilo je dovoljno vremena da se adekvatno pripremimo za sve situacije koje donosi aktivacija ZERP-a", upozorio je Tadić.

Tadić je upozorio da nisu problem kamioni i ostali teret koje je prevozio brod, nego pogonsko gorivo i mazivo samog broda, ali smatra da hrvatska ima sve potrebno za saniranje nesreće.

D.M.
Foto: I.L.

Pročitajte više