TADIĆ ODBACIO SVAKU MOGUĆNOST OSAMOSTALJENJA KOSOVA

Srbijanski predsjednik Boris Tadić odbacio je u srijedu, nakon razgovora s njemackim kancelarom Gerhardom Schroederom u Berlinu, svaku mogućnost osamostaljenja i podjele Kosova.

"Osamostaljenje Kosova rezultiralo bi trajnim nestankom Srba s tog područja", izjavio je Tadić. Stabilizacija te pokrajine, smatra srbijanski predsjednik, moguća je samo uz istovremeno uspostavljanje autonomije i decentralizacije.

Njemački se kancelar, prema Tadićevim riječima, složio sa stajalištima srbijanskog državnog vrha. Schroeder je tom prilikom pokazao "veliki repekt" prema stajalištima srbijanskih vlasti tijekom prošlotjednih parlamentarnih izbora na Kosovu, dodao je Tadić.

Tadić, koji boravi u dvodnevnom posjetu Njemackoj, i kancelar Schroeder su osim političke dogovorili i pojačanu gospodarsku suradnju dviju zemalja.

U toku poslijepodneva srpski predsjednik se sastao i s predvodnicom parlamentarne demokršćanske oporbe Angelom Merkel, a u četvrtak će razgovarati s ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom i ministrom gospodartstva Wolfgangom Clementom.

(Hina) xnkre ydj

Pročitajte više