Tajland će sudjelovati u obnovi Budinih kipova u Bamiyanu

TAJLAND će sudjelovati u obnovi dvaju divovskih kipova Bude u Afganistanu koje su prije dvije godine srušili talibani, objavilo je u utorak tajlandsko ministarstvo vanjskih poslova.

Tajlandski ministar vanjskih poslova Surakiart Sathirathai rekao je da je Tajland, kao budistička zemlja, spreman preuzeti vodeću ulogu u ponovnoj izgradnji 1.500 godina starih kipova Bude u Bamiyanu, u središnjem dijelu Afganistana.

Fanatični čelnici talibana naredili su u ožujku 2001. godine da se dva poznata kipa Bude unište dinamitom zato što "ti kipovi nisu bili islamski".

Veći od dva kipa, uklesan u planinu, bio je visok 53 metra. Oba kipa Bude UNESCO je stavio na svoj popis svjetskog kulturnog nasljeđa. UNESCO je uništenje Budinih kipova osudio kao "zločin protiv kulture".

Afganistansko izaslanstvo, koje se trenutačno nalazi u posjetu Tajlandu, zatražilo je da Tajland sudjeluje u međunarodnim naporima za ponovnom izgradnjom Budinih kipova u Bamiyanu.

Tajland i Afganistan pokušavaju ponovno normalizirati svoje diplomatske odnose koji su bili zategnuti od 1979. godine nakon sovjetske invazije na Afganistan.

Pročitajte više