KORONAVIRUS U SVIJETU

Tajland nema novooboljelih prvi put nakon više od dva mjeseca

Foto: EPA

TAJLAND, druga zemlja u koju je ušao koronavirus, prvi put nakon dva mjeseca nema novooboljelih, a vlada razmatra novo popuštanje mjera.

"Svi možemo odahnuti, ali ne trebamo se time zadovoljiti", rekao je Taweesin Wisanuyothin, glasnogovornik vladinog stožera za Covid-19. 

"Moramo nastaviti s glavnim mjerama - prati ruke, prakticirati socijalnu distancu i nositi maske", rekao je. 

Tajland je prvi slučaj koronavirusa potvrdio 13. siječnja. Zaražen je bio turist iz Kine. Ukupno ima 3.017 zaraženih i 56 umrlih. 

Taweesin je rekao da je i dalje ugrožen Bangkok i susjedne pokrajine, kao i južni Tajland gdje u posljednja dva tjedna zabilježen veliki broj slučajeva. 

Naglo širenje 

Porast zaraženih na jugu zabilježen je u imigracijskom pritvorskom centru u pokrajini Songkhla i pokrajinama koje graniče s Malezijom. Tajlandski susjed na jugu bilježi 6.742 zaraženih i 109 umrlih. 

Tajland je 9. ožujka posljednji put zabilježio nijednog oboljelog, ali je u roku dva tjedna svaki dan bio dvoznamenkasti broj oboljelih, a ubrzo i više od stotinu u danu. 

Naglo širenje zaraze natjeralo je vladu da zatvori trgovačke centre, restorane, teretane i uvede policijski sat.  

Prošli tjedan opao je broj novooboljelih, popustile su se neke mjere i dozvoljeno je otvaranje frizerskih salona i salona za kućne ljubimce. 

Vlada razmatra otvaranje trgovačkih centara sljedeći tjedan. Novo popuštanje mjera trebali bi raspraviti prekosutra.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više