Tajlanđanke od poslodavca pobjegle iz Hrvatske, policija ga prijavila za trgovanje ljudima

Foto: Hina

DUBROVAČKA policija prijavila je 47-godišnjaka za kazneno djelo trgovanja ljudima na štetu dvije državljanke Tajlanda u dobi od 57 i 54 godine, potvrđeno je Indexu.

Policija: Izazvao je osjećaj straha i bespomoćnosti kod zaposlenica

Policija navodi kako se sumnjiči da od sredine lipnja 2015. do 27. svibnja 2016. godine, od kada su oštećene bile zaposlene u njegovom trgovačkom društvu, i to na poslovima masaže u privatnim objektima i objektima na području Dubrovnika i Zagreba, nije poštivao potpisani ugovor o radu te je kod oštećenih izazivao osjećaj straha i bespomoćnosti dovodeći ih u težak položaj ovisnosti, odnosno, uspostavivši nad njima nadzor radi iskorištavanja njihovog rada.

Državljanke Tajlanda napustile su područje RH te su se vratile na Tajland, a policija protiv osumnjičenog 47-godišnjaka podnosi kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u Dubrovniku. 

Dale gazdi punomoć na plaću?!

Kako neslužbeno doznajemo, ugovor je osumnjičeni sa svojim radnicama potpisao na Tajlandu u svibnju prošle godine. Ugovorom su bili precizirani uvjeti rada, no pokazalo se da ga se njihov poslodavac nema namjeru držati. Smještene su u neuvjetne prostorije kod bazena, nije im plaćan prekovremeni rad, a gazdi su potpisale i punomoć na plaću tako da mu je omogućeno odmah dignuti novac koji bi uplatio. 

Premda su Tajlanđanke imale putovnice, zbog straha se već ranije nisu obratile policiji za pomoć. Poslodavac im je zaprijetio da će ih pronaći ako pobjegnu. Na kraju su indirektno zatražile pomoć, nakon čega je policija obavila kriminalističko istraživanje nad vlasnikom salona za masažu.

Pročitajte više