Tajlandski kralj smanjio zatvorsku kaznu bivšem premijeru: "Poštivao je proces"

Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn smanjio je kaznu bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri s osam na jednu godinu zatvora, objavio je kraljevski list. "Poštovao je proces, priznao krivnju, pokajao se te prihvatio sudsku odluku. Sada je star, bolestan i potrebna mu je profesionalna medicinska skrb", objavila je kraljevska palača.

Odbjegli tajlandski bivši premijer Thaksin Shinawatra u kolovozu je kročio na tajlandsko tlo prvi put od 2008., vrativši se iz egzila u zatvor samo nekoliko sati prije glasanja u parlamentu o osnivanju vlade. Thaksin (74) se nakratko pojavio s članovima obitelji na terminalu privatnih zrakoplova u zračnoj luci u Bangkoku, smiješeći se i mašući stotinama pristaša, prije nego što je u policijskom konvoju odveden do Vrhovnog suda, a zatim u zatvor. 

Thaksin, milijarder i vođa populističke stranke Pheu Thai, pobjegao je u inozemstvo prije 15 godina prije nego što je zatvoren zbog zlouporabe ovlasti, dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula u puču, navodeći korupciju i nelojalnost moćnoj monarhiji, što je on opovrgavao.

Njegov povratak potaknuo je raširene spekulacije da je Pheu Thai sklopio savez s bivšim neprijateljima u vojsci i establišmentu, što mu je omogućilo da se sigurno vrati u domovinu.

Pročitajte više