Tajna arbitraža: Splićani ne smiju znati što se događa, a Grad Split pred udarom od 53 milijuna eura

Screenshot: Google maps/Streetview

ARBITRAŽA pred Hrvatskom gospodarskom komorom u slučaju tužbe Erste i UniCredit banaka protiv Grada Splita zbog propalog projekta Spaladium arene bit će tajna. Tako je danas odlučeno na prvom ročištu. Splićani, eto, tako neće moći znati što se događa u postupku teškom ni više, ni manje nego 53 milijuna eura, što predstavlja pola godišnjeg proračuna Grada Splita.

U slučaju gubitka spora, Grad Split bi, sasvim sigurno, završio u bankrotu i višegodišnjoj blokadi. Bez države, koja nije tužena, a partner je Grada u ovom poslu bila, teško će se Split izvući. Gradonačelnik Ivo Baldasar već je otklonio crne prognoze kao nešto što se ne može uopće dogoditi, no kako je predviđeno da se postupak dovrši za godinu dana, u trenutku donošenja pravorijeka bit će još uvijek gradonačelnik. 

Neopravdani lukusz postao je najgori scenarij iz noćne more

Baldasar tako možda na koncu ispadne žrtva HDZ-ove kuhinje koja je zakuhala ovaj megalomanski projekt za vrijeme dr. Ive Sanadera. Gradnju još jedne dvorane u Splitu za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine mnogi su vidjeli kao neopravdan luksuz, no teško da je itko tada mogao predvijeti ovaj najgori scenarij iz noćne more. 

TPN Sportski grad, tvrtka koju je osnovao građevinski konzorcij koji je gradio arenu, završio je u stečaju, što je bilo očekivano, budući da nikada nije podignut komercijalni toranj bez kojeg dvorana ne može biti rentabilna. Grad Split je još za vrijeme Keruma prestao plaćati najam dvorane, tako ni TPN nije mogao vratiti kredit pa je došlo do tužbe banaka.

 

Pročitajte više