Tajne dubrovačkog golfa: Tko je zapravo investitor Aaron Frenkel?

IZA KONTROVERZNOG projekta golf-igrališta na Srđu, kako je poznato, krije se ime izraelskog poduzetnika Aarona Frenkela. No, unatoč pozitivnoj slici u Hrvatskoj koju često plasiraju određeni mediji, Frenkel je više puta u vlastitoj zemlji bio pod sumnjom za nezakonite poslove koji su se vezali uz korupciju.

Naime, potvrđeno nam je iz Izraela kako je Frenkel čak bio i uhićen pod optužbom Državnog ureda za reviziju u Izraelu, i to zbog navodno previsoke provizije. Bavio se prodajom oružja, i to u vrijeme dok je radio za Israel Aircraft Industries, a kasnije i za Israel Aerospace Industries, iako ne voli da ga se zove "trgovcem oružja".

Više je puta bio u središtu afera u Izraelu, a jedna od njih svakako je i vjenčanje s Majom Brinar, bivšom doministricom gospodarstva u Monte Carlu, za što je unajmio avion i tamo dovodio parlamentarne zastupnike uglavnom iz laburističke stranke, a među njima i Shimona Peresa.

Naime, zakoni u Izraelu izričito zabranjuju ministrima i članovima vlade da primaju darove, što su oni učinili prihvaćajući avionske karte i plaćeni smještaj u elitnim hotelima Monte Carla. Povjerenstvo za etiku izraelskog Knesseta naredilo je na kraju ministrima da vrate novac.

Prijetnje tužbom za negativno pisanje o Frenkelu

No, o tim slučajevima nismo mogli čitati u hrvatskim medijima. Razlog za takvo što je činjenica da je Frenkel za svoju čistu sliku u Hrvatskoj angažirao i poseban odvjetnički ured u Hrvatskoj te poznatu PR agenciju koja se brine i za pozitivan imidž projekta golfa na Srđu. Osim onih "legitimnih" metoda pritiska na medije, među kojima je plaćeno putovanje u Portugal za nekolicinu odabranih novinara, biraju se i neke sasvim drugačije - nepopularne metode.

Tako je kolegi Željku Peratoviću ekspresno skinut post s njegova bloga koji je zapravo samo prenosio što o Frenkelu pišu strani mediji. Peratović je dobio prijetnju tužbom, a iskorištene su, sumnja autor bloga i izraelske veze za brzo skidanje "posta" s obzirom na to da vlasnik Nove TV, koja drži i blog-domenu, dolazi iz iste zemlje kao i Frenkel.

Index je također prije mjesec dana dobio prijetnju tužbom, i to ako se usudi bilo što pisati o liku i djelu Aarona Frenkela u svjetlu njegovih afera. Osnovu za prijetnju tužbom odvjetnik Ivan Kusalić, donedavni prokurist tvrtke Razvoj Golf, našao je u novinarskom upitu toj tvrtki u kojem smo upitali koliko je istine u tome što pišu izraelski, turski, rumunjski i ruski mediji o Frenkelu.

Nagodba s odvjetnikom

"Ovom prilikom obavještavamo Vas kako smo iz Vaših pitanja mogli zaključiti da želite povezati osobu našeg klijenta sa sumnjivim poslovima koji predstavljaju teška kaznena djela", stajalo je u dopisu odvjetnika Kusalića u kojem se dodaje da će, ukoliko objavimo takvo što, pokrenuti "odgovarajuće pravne postupke radi zaštite časti, ugleda i dostojanstva". Sve optužbe na račun svog klijenta Kusalić je nazvao zlonamjernim i lažnim te nas ponukao da se pozabavimo ozbiljnim novinarskim istraživanjem pa da nakon toga možemo očekivati konkretan odgovor.

To smo i učinili te nakon dva tjedna istraživanja Kusaliću uputili nova, preciznija pitanja vezana uz Frenkelove afere, a obećan nam je i promptni odgovor.

Trgovac oružjem

Frenkel, kao što smo rekli, uporno odbija klasifikacije da je trgovac oružjem, već se protežira priča da je enormno bogatstvo stekao trgovinom dijamanata i nafte. No, istina je ipak malo drugačija.

Naime, Frenkel je izabran od strane tvrkte Israel Aircraft Industries sa zadatkom da tvrtku zastupa u početku u Rusiji i Azerbajdžanu. Riječ je o tvrtki koja je u vlasništvu izraelske vlade, a bavi se izradom oružja, projektila, brodova i zrakoplova. Agenti te tvrtke, među kojima je nesumnjivo  i Frenkel, prodaju oružje, pa je prema tome investitor golfa na Srđu - trgovac oružjem.

Kako je i zašto Frenkel priveden u policijsku postaju

Prije desetak godina Frenkela se prvi put povezuje s ozbiljnom istragom. Izraelski državni ured za reviziju (Israel State Comptroller) otvorio je tajnu istragu na temelju informacija da je Frenkel od IAI-ja dobivao bolje uvjete nego što je uobičajeno, odnosno proviziju veću od uobičajene, i to na desetke milijuna dolara. Istraga je pronašla sumnjive veze između njega i Moshea Kereta, glavnog direktora IAI-ja.

Rezultati istrage su predani državnom odvjetništvu 2003. ili 2004. godine, a zatražena je policijska istraga.

Zabrana pisanja zbog "dobrog glasa"

U razgovoru s jednim od vodećih izraelskih novinara Yossijem Melmanom koji je višestruko nagrađivan za svoje radove, a trenutno je angažiran u uglednom izraelskom Haaretzu, doznali smo kako je na kraju istrage Frenkel priveden u policijsku postaju, što je objavilo nekoliko medija. No vrlo brzo nakon toga Frenkel je pušten uz jamčevinu, a policija je također zatražila od suca naredbu o zabrani podataka.

Naime, izraelski zakon poznaje termin "gag order" kojim se zabranjuje bilo kakvo pisanje o slučaju. Dio novinara tražio je službeno skidanje zabrane, no sudac je takvo što odbio uz obrazloženje da bi to škodilo "Frenkelovom dobrom glasu". Na kraju optužbe protiv Arona Frenkela, kao i protiv Kereta, odbačene su.

Indijska istraga zbog Falcona

Frenkela se navodno povezivalo i sa spornim poslom u Indiji, zbog nabave vojne opreme. Indijska vlada službeno je potvrdila da se vodi istraga te zatražila pomoć izraelske vlade, no nejasna nam je Frenkelova uloga u poslu, odosno je li istraga bila vezana uz slučaj provizije koji je odbačen.

Do zaključenja teksta nismo dobili potvrdu iz Indije o čemu se točno radi, a izostala je i kooperativnost od strane Frenkelova odvjetnika. U međuvremenu se nabava vojne opreme iz Izraela pretvorila u dnevno-političko prepucavanje oporbe i vlasti u Indiji.

U najvećoj poljskoj korupcijskoj aferi i Frenkelovo ime

Frenkel je poznat i u Poljskoj, i to nakon 2004. godine u poznatom slučaju kada je uhićen poljski lobist Marek Dohcnal vezano uz istragu o korupciji visokih poljskih dužnosnika poznatu pod nazivom "Orlengate". Riječ je najvećoj korupcijskoj aferi u modernoj povijesti Poljske, o navodnom mitu teškom oko 40 milijuna funti od strane ruskih tvrtki koje se bave energetikom.

U istrazi Dochnal je, među ostalim, navodno spomenuo Aleksandera Schneidera i Frenkela preko tvrtke Loyd's Investments, i to kao strane poduzetnike koji su bili povezani s nizom uglednika iz vrha poljske vlade, kao i sa samim tadašnjim predsjednikom Aleksanderom Kwaśniewskim. Svi poljski dužnosnici koji su bili prokazani u ovom slučaju odbili su takve navode, a afera "Orlengate" nikada do kraja nije istražena, pa tako ni uloga Loyd's Investmentsa.

Nakon istraživanja Frenkel šuti

Kako smo naglasili, odvjetnik Kusalić na niz pitanja odbio je dati odgovore, i to o okolnostima uhićenja njegova klijenta pa do istrage u Indiji te Poljskoj. Imali smo informaciju kako je Frenkel bio i u prisnim kontaktima ne samo sa zastupnicom HDZ-a Dubravkom Šuicom, nego i sa samim bivšim premijerom Ivom Sanaderom, no Kusalić nije htio odgovoriti koliko se puta i zašto njegov klijent sastajao sa Sanaderom.

Valja naglasiti kako je prije tri godine, točnije u lipnju 2007. godine, proglašen za hrvatskog počasnog konzula u Izraelu, a na tu funkciju imenovao ga je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Predsjednik Ivo Josipović također štuje Frenkela pa je tako svojedobno u svom moskovskom dnevniku opisao i susret s Frenkelom i Majom Brinar, naglašavajući kako je riječ o "velikom prijatelju Hrvatske".

Dva susreta s Josipovićem u 4 mjeseca

Inače, predsjednik Josipović sastao se s investitorom projekta golfa na Srđu dva puta u posljednja 4 mjeseca, no kako kažu iz Ureda predsjednika, nikada nisu razgovarali o projektu u Dubrovniku (! op. a.).

"Predsjednik Josipović je susreo g. Aarona Frenkela dva puta. Prvi put u Moskvi prigodom proslave Dana pobjede 9. svibnja 2010. kada je izraelski predsjednik Shimon Peres pozvao predsjednika Josipovića s izaslanstvom na večeru, a g. Frenkel je tada bio u izaslanstvu izraelskog predsjednika. Drugi put su se sreli na svečanoj večeri u Uredu Predsjednika RH prigodom službene posjete izraelskog predsjednika Hrvatskoj 23. srpnja ove godine kad je g. Frenkel bio gost na toj večeri na poziv predsjednika Peresa. Predsjednik Josipović nije razgovarao o projektu golfa na Srđu s g. Frenkelom", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ureda predsjednika Josipovića.

Frenkel se više puta sastajao i s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem koji je poznat po tome što nije htio održati predizborno obećanje da će biti raspisan referendum o golfu na Srđu. Kako je i zašto promijenio mišljenje za sada nam nije poznato.

Pročitajte više