Ankica Tuđman je 1990-ih u luksuznim bundama spašavala djecu Hrvatske

Foto: FAH

PREMINULA supruga Franje Tuđmana, Ankica Tuđman, doživjela je 1990-ih vrhunac svojeg javnog angažmana.

Supruga prvog predsjednika RH je u prosincu 1991. osnovala Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske kao nevladinu, neprofitnu i humanitarnu organizaciju, s ciljem pružanja pomoći djeci sudionika Domovinskog rata i djeci siromašnih višečlanih obitelji. 

"Spasimo djecu Hrvatske"

Pod sloganom “Spasimo djecu Hrvatske” Ankica Tuđman je 1990-ih organizirala raskošne aukcije slika i umjetnina, na kojima se pojavljivala u luksuznim bundama. Dobila je i na besplatno korištenje poslovni prostor na Trgu bana Jelačića. 

Na službenim stranicama Zaklade se ističe da “Zaklada nikad nije primala pomoć iz državnog proračuna”. No nije ni morala, jer je mnogim hrvatskim tajkunima nastalim 1990-ih godina pod vlašću HDZ-a bilo u interesu donirati Zakladu koju je vodila supruga Franje Tuđmana. 

S vremenom se to promijenilo pa je Zaklada Ankice Tuđman upala i u financijske teškoće. Jutarnji list je 2018. godine pisao da je Ankičina Zaklada 2016. godinu završila s gubitkom od 2.2 milijuna kuna, a 2015. s manjkom od 1.1 milijun kuna. U međuvremenu je na čelo Zaklade došla Nevenka Tuđman, kći Ankice i Franje Tuđmana.

Prema podacima Zaklade, od 1991. do 2015. sponzorirano je 14.835 djece, a pomoć je pružalo 1362 sponzora. U tom periodu djeci je isplaćeno blizu 190 milijuna kuna, odnosno prosječno svakog mjeseca 715.480,00 kuna. 

Ankica protiv Ankice

Ankicu Tuđman se spominjalo i aferi s neprijavljenim novcem na računu Zagrebačke banke.

U rujnu 1998. tadašnji predsjednik Tuđman je, sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, objavio svoju imovinsku karticu, u kojoj je pisalo da posjeduje obiteljsku kuću, kolekciju umjetničkih slika i stari osobni automobil iz 1990.

Za njegovu suprugu Ankicu bilo je navedeno da posjeduje osobni automobil i da nema druge pokretnine znatnije vrijednosti, kao ni dionice i udjele u poduzećima.

No zaposlenica Zagrebačke banke Ankica Lepej je znala da to nije istina te je odlučila postati zviždačica. Otkrila je Jutarnjem listu da Ankica Tuđman u Zagrebačkoj banci ima na računu 210 tisuća maraka i gotovo 16 tisuća dolara koje Tuđman nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

HDZ-ovci su naknadno objašnjavali da je to novac koji je zarađen od prodaje Tuđmanovih knjiga, a u pokušaju da se opravda Tuđmana lansirana je i krilatica da “novac nije imovina”, za koju je bio zaslužan ustavni stručnjak Smiljko Sokol.

Najveća mirovina u Hrvatskoj

Ankica Tuđman je, uz bivšeg predsjednika Stipu Mesića, primala najveću mirovinu u Hrvatskoj, u iznosu od preko 25 tisuća kuna. 

Medijima je to svojedobno otkrila predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, koja je objasnila da je Ankica Tuđman još 2009. primala 22.500 kuna, a od tada joj je mirovina usklađivana dva puta godišnje.

Prema odredbi članka 17. stavku 1. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika (Narodne novine, broj 101/98) koji je bio na snazi do 22. veljače 2013., predsjedniku Republike Hrvatske nakon prestanka obnašanja te dužnosti pri­pada mirovina u visini 90 posto predsjedničke plaće. 

Franjo Tuđman imao je plaću od 35.000 kuna. Njegova bi mirovina iznosila 90 posto toga iznosa, 31.500 kuna, objavio je svojedobno portal mirovina.hr. Kada je riječ o nasljednih 70 posto, dolazimo do 22.050 kuna, iznosa koji je usklađivanjem njegovoj udovici Ankici u proteklih godina skočio na preko 25.000 kuna.
 

Pročitajte više