Tako štedi HDZ: Za izvanredno zasjedanje Sabora platit ćemo najmanje 120 tisuća kuna!

KOSOR ne zaboravlja svaki put kad priča o proračunu napomenuti kako će za referendum morati dati 170 milijuna kuna, iako će ta cifra biti puno manja. No, HDZ-u nije bilo teško sazvati izvanrednu sjednicu Sabora i to bez nekog bitnog razloga koji će porezni obvezanici, odnosno mi građani, morati platiti najmanje 120 tisuća kuna.

Naime, redovna sjednica Sabora počinje 15. rujna i s obzirom na "kozmetički" rebalans proračuna ništa se strašno ne bi dogodilo da je isti donesen tada. No, čini se da se HDZ-u jako žuri, kako je za Novi list rekao SDP-ovac Maras, da bi mogao što prije podići još jedan kredit. Za plaćanje putnih naknada za odlazak i dolazak zastupnika na sjednicu u tjednu kada Sabor zasjeda potroši se oko 60 tisuća kuna. Izvanredna sjednica Sabora o rebalansu trajat će dva dana no problem je u tome što su ta dva dana - danas i idući ponedjeljak. Dakle, zastupnici će imati pravo na naknadu za putne troškove za dva tjedna.

Lesar za Index: Smiješno je to, rade rebalans i onda tolike novce potroše za izvanrednu sjednicu

"Nevjerojatno je da su sazvali izvanrednu sjednicu 18 dana prije redovnog zasjedanja zbog tobožnjeg rebalansa koji se sveo zapravo na preraspodjelu uštede na uredskom materijalu", komentirao nam je Dragutin Lesar te dodao kako se sve izvanredne sjednice sazivaju brzojavima koji se naravno isto moraju platiti. "Brzojavi su zastupnicima stigli jučer iako sam ja i dan prije znao da će sjednica biti u četvrtak, pa imamo internet i elektronsku poštu. Kad ćemo to početi koristiti", pita se Lesar.

"Cijelo vrijeme se pitam zašto je uopće sazvana ta izvanredna sjednica. Zašto je to toliko hitno? I onda sam dobio neke informacije i mislim da je to zbog 11. rujna. Naime, kako sam saznao tada bi se trebao održati nekakav Sabor HDZ-a ili nešto takvo. Uglavnom imaju nekakav veliki skup pa je očito Kosorici stalo da dotad ima sređene državne financije", otkriva nam Lesar te dodaje kako je doznao i da je Hrvatskim željeznicama naređeno da taj dan pojačaju vlakove prema Zagrebu.

"Razumio bih da su tim rebalansom napravili nekakve velike reforme, rezove, ali baš ništa s ovim rebalansom nije postignuto, pa je očito to hitno samo taj njihov veliki skup", dodaje Lesar te zaključuje: "Smiješno je da radimo rebalans proračuna i onda tolike novce trošimo na izvanrednu sjednicu".

Čeka se saborsko šamaranje: Kako će Kosorica braniti rebalans?

U Saboru će danas biti u najmanju ruku burno. Na dugo očekivanoj izvanrednoj sjednici raspravljat će se o prijedlogu izmjena i dopuna Državnog proračuna. Prije dva dana hrvatska javnost dobila je uvid u misteriozni Vladin prijedlog rebalansa proračuna koji će se danas naći na tapeti saborskih zastupnika.

Vladajući nas već tri dana bezuspješno pokušavaju uvjeriti kako se ne radi o predizbornom, kozmetičkom rebalansu, već o rebalansu koji je donesen "da zaštiti životni standard građana i ojača gospodarstvo", danas će u to isto pokušati uvjeriti oporbu u Saboru.

No, žestoke kritike na račun rebalansa stižu sa svih strana. Na Jadranku Kosor okomile su se oporbene stranke optuživši je da je ovim rebalansom odustala od Programa gospodarskog oporavka, a Vladin su prijedlog rebalansa žestoko kritizirali i savjetnici Jadranke Kosor. Kritike idu do tih granica da se vjeruje da je prijedlog rebalansa uzrokovao raskol među premijerkinim savjetnicima. Najžešći u kritikama pri tom su Željko Lovrinčević koji drži da je Vlada morala rezati, a ne povećavati rashode te da se moralo ići na jače obuzdavanje proračunskog deficita, te Sandra Švaljek koja već priziva MMF, ali i naglašava kako će prorijediti svoje odlaske u Banske dvore.

Rebalansom su najzadovoljniji pak čelnici sindikata. U plaće i mirovine se neće dirati. Neće se povećavati ni PDV, a zasada se neće uvoditi ni neki drugi porezi, poput onoga na poslovanje banaka. U suštinu, rebalans se bazira na planu da ministarstva smanje rashode za milijardu i pol kuna, no isti ne predviđa smanjenje troškova, a niti njihovo zadržavanje na postojećoj razini, već, naprotiv - njihovo povećavanje. Proračunski deficit ove godine iznosit će 14 milijardi kuna umjesto izvorno planiranih 8,6 milijardi. Državni proračun koji je Vlada donijela na početku godine predviđao je rashode od 121,4 milijarde kuna. Umjesto da se rashodi rebalansom smanje, Kosorica, Šuker i ostatak ekipe iz Banskih dvora uspjeli su ih povećati na 122,3 milijarde kuna. Istovremeno su se morali suočiti s činjenicom da se prihodi smanjuju za 4,5 milijardi kuna (na 108,3 milijarde kuna), zbog čega će konačni deficit biti čak 5,4 milijardi kuna veći od predviđenog!

"Ne možemo govoriti ni o kozmetičkom ni o predizbornom rebalansu iz jednostavnog razloga što ovo uopće nije rebalans. Hrvatska Vlada još jednom se odbila suočiti s krizom i srezati državnu potrošnju", kritizirao je šef SDP-a Zoran Milanović, stranke koja je već poručila kako u Saboru rebalans neće podržati. Kosorici su otvoreno poručili - u godinu dana nisi napravila apsolutno ništa!

Kao šamar hrvatskim građanima nakon svega zvuči premijerkino uvjeravanje kako ovo nije predizborni rebalans i da mu nije svrha održavanje na vlasti. "Izbori su, na kraju krajeva, tek u jesen iduće godine", kaže premijerka Kosor.

Pročitajte više