UHLJEBISTAN

Tako to radi HDZ-ov župan: Jedan sin u državnoj firmi, drugi u županijskoj

Foto: FaH

U VREMENU kada cijele obitelji iz egzistencijalnih razloga napuštaju Hrvatsku, lijepo je zabilježiti i drugačije primjere. Eto, primjerice, tri člana obitelji Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana, zaposlena su što u Županiji, što u državnom poduzeću. Dvojica su pritom imala rijetku sreću - da do posla dođu bez javnog natječaja. Sve po zakonu, da ne bude zabune.

Slučaj prvi - županov zet

Počnimo s Franom Radeljom, županovim zetom, odnosno suprugom njegove kćeri. 12. ožujka prošle godine, dakle u Bobanovu županskom mandatu, postavljen je za voditelja županijskog pododsjeka za pomorsko dobro. Rješenje mu je, kako smo informirani iz Županije, potpisao pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja.

Splitsko-dalmatinska županija ljubazno nam je dala na uvid Radeljin radni životopis:

"Frane Radelja, mag. ing. nautike, Pomorski fakultet u Splitu, je nakon sedmogodišnjeg radnog iskustva (u Lučkoj upravi Split i dioničkom društvu Luka d. d. kao voditelj smjene u operativno-tehničkom sektoru) uz preporuku navedenih poduzeća zaposlen od dana 18. veljače 2013. godine u Javnoj ustanovi RERA S. D. za koordinaciju i razvoj SDŽ (dalje u tekstu: JU RERA SD). Sukladno Zakonu o radu i internom aktu Pravilnik o radu JU RERA S. D. koji je tada bio na snazi, JU RERA S. D. nije imala obvezu objave javnog natječaja za zapošljavanje. Zaposlen je za potrebe rada na provedbi EU projekta 'Imotsko-bekijsko polje IMBE Field" te u tom periodu nije ni poznavao g. Blaženka Bobana. Radio je na provedbi gore navedenog projekta do 29. veljače 2016. godine, kada na traženje pročelnika Stipe Čogelje, sukladno Sporazumu o prijemu službenika od 29. veljače 2016. godine, prelazi u službu Odsjek za pomorstvo Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Gosp. Blaženko Boban je izabran i preuzeo je dužnost župana SD županije 17. lipnja 2017. godine, iz čega je vidljivo da zaposlenje Frane Radelja u SD županiji nije vezano s obnašanjem dužnosti i mandatom aktualnog župana. Napominjemo da su se u međuvremenu, od zaposlenja Frane Radelje u JU RERA S. D. do trenutka slanja Vašeg upita na čelu Županije promijenila tri župana. Frane Radelja u obavljanju svakodnevnih poslova odgovara izravno pročelniku upravnog odjela za turizam i pomorstvo gosp. Stipi Čogelji", stoji u opširnom mailu Splitsko-dalmatinske županije.

Hvalio se članstvom u Mladeži HDZ-a

A mi ćemo ponoviti kako je evidentno da je Radelja na sadašnje mjesto voditelja pododsjeka postavljen u času kada mu je punac postao župan. No nećemo biti zlobni, sigurni smo kako Boban i Radelja strogo dijele privatno od službenog.

Radelja se, inače, još prije pet godina u lokalnim medijima hvalio članstvom u Mladeži HDZ-a.

Slučaj drugi - županov sin

Ne znamo je li županov sin Tomislav Boban formalni član HDZ-a, ali znamo da je posao, po zakonu i bez javnog natječaja, našao u državnom Plovputu. Da, baš tamo gdje radi niz istaknutih splitsko-dalmatinskih HDZ-ovaca i članova njihovih obitelji, poput Marija Škorića, čiji brat Petar vodi splitski HDZ, ili Ivana Udovičića, bivšeg kaštelanskog gradonačelnika. Ili ravnatelja Mate Perišića, na primjer. 

Mlađi je Boban, doznali smo u Plovputu, "radio s prekidima još kao student od 19. 07. 2013. godine preko Studentskog centra Split. Preko programa stručnog osposobljavanja, radio je od 27. 04. 2017. do 26. 04. 2018. godine. Zaposlen je na određeno vrijeme od 02. 07. 2018. godine na radnom mjestu voditelja pomorskog transporta, kvalifikacija: magistar inženjer pomorske tehnologije (VSS)." 

Nadamo se njegovu skorom primanju u stalni radni odnos.

Slučaj treći - drugi županov sin

Županov sin Matko radi u Ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije. Prema onome što su nam odgovorile Ljekarne, zaposlen je na natječaju:

"Zbog odlaska u starosnu mirovinu pravnika ove Ustanove, naša Ustanova je raspisala javni natječaj te je temeljem rezultata i rangiranja kandidata dotični zaposlen na radnom mjestu samostalni stručni suradnik za pravne poslove i ljudske potencijale. Zaposlen je od 07. 11. 2016. godine. Za navedeno radno mjesto raspisan je javni natječaj 05. 10. 2016. godine, objavljen u Narodnim novinama br. 89/16, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i internet stranici Ustanove. Temeljem dostavljene dokumentacije i ostvarenog rezultata (nakon provedenog stručnog testa, psihologijskog testiranja i razgovora s kandidatima), dotični je primljen u radni odnos. Njegov otac nije bio župan Splitsko-dalmatinske županije u vrijeme primanja u radni odnos", poručili su iz Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije.

To je točno. Boban je u to vrijeme bio HDZ-ov saborski zastupnik, nakon što je u lipnju iste godine odstupio s funkcije solinskog gradonačelnika.

Zanimalo nas je kako župan gleda na karijere članova obitelji te na činjenicu da ih je dvoje ipak imalo sreću da Županija i državni Plovput, bez javnih natječaja, prepoznaju njihovu stručnost. Blaženko Boban prvo podsjeća na to da je Radelja zaposlen u skladu sa svim propisima, a "temeljem potrebnih kvalifikacija koje Radelja ima i preporuka iz tvrtki u kojima je prethodno radio".

Župan za Index: "Ne mogu znati je li moj autoritet pomogao članovima obitelji"

"Vezano za Vaša današnja pitanja, objektivne odgovore možete tražiti od odgovornih iz tvrtki 'Plovput' i 'Ljekarne', jer ne mogu znati je li moj autoritet bivšeg gradonačelnika i saborskog zastupnika vladajuće stranke pomogao članovima obitelji. Osobno Vam mogu samo reći da kao gradonačelnik Grada Solina, kroz tri mandata, nisam zaposlio nikoga iz moje uže ni šire obitelji, ni u gradu Solinu ni bilo kojoj gradskoj tvrtki. Moj sin Tomislav je preko student servisa primljen u državnu tvrtku 'Plovput' gdje je odradio i stručno usavršavanje, u vrijeme kada je Plovputom upravljao menadžment imenovan od tadašnje SDP-ove Vlade RH. Još uvijek Tomislav, sukladno njegovim kvalifikacijama, struci i odnosu spram posla, tu radi na određeno vrijeme. Drugi moj sin Matko, kojega spominjete, nije zaposlen za vrijeme moga mandata župana, te ostavljam Vama na prosudbu koliko im je 'pomogao' odnos sa mnom. U sva tri 'slučaja' govorimo o ozbiljnim, stručnim, visokoobrazovanim, obiteljskim ljudima s vlastitim karijerama i interesima, zaposlenima u skladu sa svim zakonskim propisima", poručuje splitsko-dalmatinski župan Boban.

Županu je očito stalo naglasiti da je Tomislav prošao stručno osposobljavanje u vrijeme kada je tu tvrtku vodio direktor kojeg je imenovao SDP pa je red dopuniti informacijom da je zaposlen, na određeno vrijeme, kad je tvrtku preuzeo HDZ-ov direktor.

Zanimljivo, župana smo pitali da nam napiše načelni stav prema zapošljavanju bez natječaja: je li to nešto što bi, prema njegovu mišljenju, trebalo izbjegavati kako bi svi građani s adekvatnom spremom imali jednaku šansu, no nije odgovorio. Možda je ostao bez teksta.

Pročitajte više