Talabani najavio obračun sa separatistima PKK-a

Privremeni irački predsjednik Jalal Talabani (Kurd) najavio je odlučan obračun s militantnim separatistima zabranjene marskističke Kurdske radničke stranke (PKK), koji djeluju na sjeveru zemlje.

Talabani je, u intervjuu koji je u petak dao TV postaji CNN-TURK, najavio da će se aktualna bagdadska vlada odlučno suprotstaviti svakoj nazočnosti stranih postrojbi na iračkom tlu. "Takve snage dovode u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet zemlje", rekao je.

Na upit o mogućnosti povlačenja koalicijskih postrojbi iz Iraka, na čelu s Amerikancima, Talabani je kazao da takav vojni iskorak u sadašnjoj turbulentnoj iračkoj zbilji još nije moguć.

"Mislim da Amerikanci žele što prije napustiti Irak, ali to će uslijediti tek kada vladine snage sigurnosti budu u potpunosti spremne uhvatiti se u koštac s unutarnjim i vanjskim izazovima", smatra irački predsjednik. On je pritom ocijenio da bi američke snage u Iraku mogle ostati jos najmanje godinu dana.

Talabani je ukazao na nužnost očuvanja mira i sigurnosti u regiji, dajući pritom iznimnu važnost razvoju odnosa sa susjednim zemljama, naročito s, kako je rekao, velikom regionalnom silom kakva je Turska.

(Hina) xsk ybr

Pročitajte više