Talibani dali intervju za CNN: O životu u ISIS-u i tome zašto su ga napustili

Foto: 123rf

TIJEKOM 2015. godine Islamska se država proširila i na Afganistan, gdje je ubrzo stekla potporu, poglavito među nezadovoljnim talibanima i mladeži te zemlje.

U Afganistanu se već godinama ratuje, a slika islama koju nudi ISIS, mnogim mladima je privlačna. Nakon nekog vremena brutalnost džihadista Islamske države nekima od njih ipak je previše. CNN je napravio ekskluzivan intervju s dvojicom talibana, Arabistanom i Zaitounom, koji su se među prvima pridružili ISIS-u kad se on pojavio u Afganistanu.

Obojica tvrde kako su pristali jer im je prodana dobra priča. Džihadisti ISIS-a ponudili su im bolje oružje od onog koje je koristila njihova skupina koja se u tom trenutku nije nalazila u dobroj poziciji na bojištu. Ubrzo su, tvrde, shvatili da ISIS-u nije cilj pomoći običnim Afganistancima.

"Oni jednostavno vole obezglavljivanja. Znali su tko je bogat i kome mogu uzeti novac, te tko je siromašan i kome će dati izbor - ili će se boriti s njima ili će biti ubijeni", kazali su za CNN.

"Oni su jednostavno prebrutalni"

Dobro se sjećaju trenutka u kojem su požalili priključivanje ISIS-u.

"Sjećam se kad su obezglavili sedam osoba na lokalnoj tržnici. Među njima je bilo i vladinih dužnosnika kao i pakistanskih talibana. Tijela su samo odbacili sa strane, nisu ih pokopali. To je vrlo ne-islamski."

"Najgore mi je bilo kad sam saznao da ako umrem u borbi, moju ženu i djecu neće poslati mojoj rodbini nego će ih zadržati u nekakvom kampu", rekao je Arabistan.

Što se tiče borbe zapadne koalicije protiv džihadista, dvojica talibana kažu - najučinkovitiji su američki napadi dronovima.

Pročitajte više