Talijani masovno pohrlili u kafiće nakon popuštanja mjera, pogledajte fotke

Foto: EPA

ITALIJA je krenula u popuštanje mjera, a jučer su se u većini zemlje otvorili kafići.

Nakon strogih mjera tijekom božićno-novogodišnjih blagdana, dvije trećine Italije zadovoljava uvjete za tzv. "žutu zonu" u kojoj je dopušteno kafićima, u onim manje rizičnim područjima, da ponovo poslužuju kupce za šankovima i stolovima, umjesto da nude piće za van. 

"Osjećali smo se mrtvo bez kafića", rekla je Rimljanka Tiziana Baldo nakon što ju je konobar poslužio u kafiću u centru talijanske prijestolnice.

"Lijepo je doći ovdje i razgovarati s ljudima iza šanka; čine nas živima svako jutro prije odlaska na posao", dodala je.

Dok je većina Europe i dalje u strogom lockdownu, kafići i restorani u dijelovima Italije ponovno mogu posluživati ljude na stolovima i šankovima, ali do šest sati poslijepodne. Nakon toga dopušteno im je posluživati samo pića za van i tako do deset sati navečer, kad počinje policijski sat do pet ujutro idućeg dana.

Ministarstvo zdravstva popustilo je mjere u 15 od 20 talijanskih regija dok je broj novozaraženih nastavio padati. Pet regija ostaju u crvenoj zoni i putovanja između regija različitih zona su zabranjene do sredine veljače.

Italija je bila jedna od najgore pogođenih zemalja u prvom valu pandemije, a bili su i drugi u Europi po broju umrlih, odmah iza Velike Britanije. No broj umrlih u Italiji također opada, dok su novozaraženih u nedjelju imali 11.252.

Otvorene i turističke atrakcije

Otvorene su i turističke atrakcije poput Koloseuma, koji je bio zatvoren na dva mjeseca. I muzeji u Vatikanu, koji su bili zatvoreni tri mjeseca, također su se otvorili. 

"Presretan sam, prvi put postoji nešto pozitivno u pandemiji", rekao je Benoit Duplais, posjetitelj iz Belgije koji je upravo stigao u Koloseum iz Vatikana.

"Otišao sam sada u Vatikan i vidio sam Sikstinsku kapelu. I želim vidjeti i ovo... to je fantastično", dodao je.

Turizam je jedna od najvažnijih grana ekonomije grada Rima, a ljudi se nadaju što bržem oporavku kako se mjere budu popuštale. 

"Uvijek se nadamo", rekao je vlasnik bara Giuseppe Unico. "Čekamo povratak turista, ali trenutno je to poput utopije."

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više