Talijani oslobodili oficira JNA koji je razarao dalmatinske otoke

ILIJA BRČIĆ, kapetan bojnog broda crnogorske ratne mornarice, oslobođen je optužbi na talijanskom sudu, te će biti oslobođen, javio je radio Slobodna Evropa. Oficir JNA koji je u Hrvatskoj optužen na splitskom Županijskom sudu na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, neće biti izručen Hrvatskoj, odlučio je Prizivni sud u Italiji.

Razarao dalmatinske otoke

Podsjetimo, bivši zapovjednik broda tadašnje Jugoslavenske ratne mornarice koji je 1991. godine razarao dalmatinske otoke i pucao na europske promatrače uhićen je krajem prošle godine na rimskom aerodromu. Brčić je uhićen u zračnoj luci kao član vojne delegacije Crne Gore koja je u Italiju otputovala na poziv NATO-a. Crnogorski oficir osuđen je kao zapovjednik razarača "Pula" koji je u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači te je nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, na sreću nije bilo poginulih.

Ovakav rasplet mogao se i očekivati kada se početkom mjeseca dogodio nevjerojatni presedan na talijanskom sudu kad je glavni tužitelj Catanzara Lombardi u slučaju oficira JNA Ilije Brčića, a koji je zastupao Hrvatsku u traženju da se Brčić isporuči našoj zemlji predložio prizivnom sudu u Rimu da se taj zahtjev odbije kao neosnovan. Naime, Lombardi kaže kako Brčiću ne bi bilo omogućeno pravedno suđenje pred hrvatskim pravosuđem!

Hrvatska ne smije, Crna Gora može

U tadašnjem upitu ministrici pravosuđa Ani Lovrin, kako komentira izjavu da se u Hrvatskoj ne može organizirati pošteno suđenje, dobili smo odgovor kako to ne mogu komentirati. "Ministarstvo pravosuđa ne komentira sudske postupke koji su u tijeku na sudovima u republici Hrvatskoj a kamoli one postupke koji se vode na sudovima stranih država", stoji u odgovoru glasnogovornice ministarstva pravosuđa Vesne Dovranić za Index. 

Za razliku od hrvatske strane, koja se kao i u "slučaju Laptalo" nije htjela previše miješati u pravosudne stvari druge države, Crna Gora izdašno je pomagala Iliju Brčića. Veleposlanstvo Crne Gore u Italiji je odradilo vrlo dobar posao, rekao je svojedobno premijer Milo Đukanović koji je pohvalio i izdašnu pomoć Ministarstva obrane.

Loše stanje ljudskih prava

Ministarstvo obrane Crne Gore izvijestilo je crnogorsku javnost kako se talijanski tužitelj  pozvao na izvještaje međunarodnih organizacija i američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, na osnovu kojih su zaključili kako se ne može garantirati nepristrano suđenje. Podatke o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, predala je obrana Brčića koje su dobili od službenih vlasti u Crnoj Gori. 

I.Ć.
Foto:slobodnaevropa.org
 

Pročitajte više