Talijanska policija u racijama neonacista zaplijenila projektile i oružje

Foto: EPA

TALIJANSKA policija zaplijenila je veliki arsenal oružja, koji uključuje projektile zrak-zrak, u racijama protiv neonacističkih simpatizera, priopćila je policija.

Elitne policijske snage pretresle su prostore diljem sjeverne Italije u istrazi talijanskih građana koji su se borili u istočnoj Ukrajini, u sukobu vladinih snaga i ruskih separatista, kazala je policija u priopćenju. Policija nije otkrila na čijoj su se strani oni borili.

Tri muškarca su uhićena, uključujući i carinika koji je prethodno u parlamentu bio zastupnik ekstremno desne stranke.

Pokušavali prodati oružje preko WhatsAppa

Policija je tijekom racija otkrila raketu zrak-zrak Matra, francuske proizvodnje, koja je vjerojatno pripadalo oružanim snagama Katara. Dodatne provjere pokazale su kako je oružje bilo ispravno, no nije imalo potrebno eksplozivno streljivo.

Policija kaže da su osumnjičeni pokušali prodati oružje preko društvene mreže WhatsApp.

Među ostalim oružjem bilo je 26 pušaka, 20 bajuneta, 306 dijelova oružja, uključujući prigušivače i nišane za puške te 800 metaka različitih kalibara. Oružje je uglavnom iz Austrije, Njemačke i Sjedinjenih Država.

Imali i nacističke propagandne materijale

Policija je također zaplijenila nacističke propagandne materijale.

"Policijska istraga pokrenuta je zbog aktivnosti nekih talijanskih boraca s ekstremističkom prošlošću koji su sudjelovali u oružanom sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas", priopćila je policija.

Više od 10.000 ljudi ubijeno je nakon 2014. u sukobima ruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini.


 

Pročitajte više