TALIJANSKA STRANA PRIPREMA SE ZA NOVI SASTANAK MJEŠOVITE KOMISIJE ZA POVRAT IMOVINE

Talijanska strana razmotrila je u utorak stanje u dosadašnjem tijeku pregovora u sklopu mješovite talijanskohrvatske komisije zadužene za pitanje povrata imovine talijanskim izbjeglicama (esulima) koji su ostali izvan sporazuma o obeštećenju za napuštenu imovinu, pripremajući se za nastavak pregovora koji bi mogao biti utvrđen već u srijedu. L

Za srijedu je u Puli najavljeno održavanje trojnog sastanka između talijanskih, hrvatskih i slovenskih predstavnika glede budućeg zajedničkog djelovanja u zaštiti i iskorištavanju Jadrana. Vjerojatno će, prema najavama s talijanske strane, na margini sastanka biti dogovoren i talijansko-hrvatski sastanak o mogućnosti povrata imovine talijanskim esulima.

Hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević, koji je i član mješovite komisije za imovinu esula, u utorak je izjavio da još nije utvrđen datum održavanja novog sastanka.

Komisija zadužena za utvrđivanje mogućnosti povrata imovine u slučajevima koji nisu obuhvaćeni obeštećenjem osnovana je 2002. godine, do sada se sastala tri puta i još nije došla do rješenja. Posljednjih mjeseci komisija se nije sastajala jer su se čekali izbori u Hrvatskoj i imenovanje novog šefa hrvatske strane u pregovorima. Do sada je to bio Mario Nobilo, a ubuduće će šef hrvatske strane biti Hido Biščević, koji se nalazi i na čelu hrvatskog izaslanstva u tzv. Jadranskoj komisiji.

Bilateralna komisija zadužena za pitanja povrata imovine treba utvrditi način određivanja broja kao i sam broj esula koji ne ulaze u sporazume koji su potpisani između Italije i bivše Jugoslavije glede obeštećenja za napuštenu imovinu (Rimski sporazum iz 1984.), te također po kojem su temelju konfiscirana ta dobra bez prava na dobivanje obeštećenja. Prema nekim podacima, objavljenim u Italiji, takvih bi osoba bilo oko 3.000. Talijanski esuli traže da budu tretirani kao hrvatski građani u slučaju povrata imovine koju su napustili. Hrvatska treba platiti Italiji na osnovu Rimskog sporazuma 35 milijuna dolara.

(Hina) xst ybr

Pročitajte više