Talijanska udruga: Vlada bi trebala razmotriti izmjene plana oporavka od korona-krize

Ilustracija: EPA

TALIJANSKO poslovno udruženje Confindustria pregovara s vladom o potencijalnom racioniranju potrošnje plina, rekao je šef glavne industrijske udruge, sugerirajući i da bi Italija trebala razmotriti izmjene plana oporavka od korona-krize. Mjere će biti nužne kako bi se smanjili rizici koji bi proizišli iz potpunog prekida isporuka ruskog plina u predstojećoj zimskoj sezoni, rekao je Carlo Bonomi na konferenciji za novinare u Rimu.

"Pokušavamo analizirati kako najbolje intervenirati u slučaju racioniranja (potrošnje plina). Radimo na tome da nas ništa ne iznenadi", dodao je. Čelnik udruge talijanske industrije napomenuo je i da, po njegovom mišljenju, ima prostora za izmjene talijanskog plana za oporavak od korona-krize (PNRR), koji se financira sredstvima EU.

Objašnjavajući potrebu za prilagodbama, rekao je da je plan sastavljen prije nego što je rat u Ukrajini intenzivirao energetsku krizu i pretvorio je u "ekonomski potres".

Radikalne promjene

Favoritkinja za mjesto talijanske premijerke na prijevremenim parlamentarnim izborima, koji će biti održani 25. rujna, Giorgia Meloni, rekla je da bi Italija trebala moći izmijeniti PNRR kako bi ublažila pritisak rasta cijena energije, napominje Reuters.

Kritičari pak strahuju da bi radikalne promjene mogle ugroziti do 200 milijardi eura sredstava EU namijenjenih oporavku gospodarstva od pandemije.

Italija smanjuje ovisnost o uvozu ruskog plina i gradi skladišta, a prošlog je tjedna predstavila planove smanjenja potrošnje tijekom zime kroz smanjenje grijanja u javnim i privatnim stambenim zgradama, podsjeća Reuters.

Pročitajte više