Talijanska vlada opovrgava informacije iz SAD oko otmice imama

Predsjedništvo talijanske vlade u svojem je priopćenju u utorak opovrgnulo da je vlada primila od američkih vlasti informacije glede otmice egipatskog imama Abu Omara u Milanu. L

"Ni vlada, niti diplomatski savjetnik, niti direktor SISMI-a (talijanska tajna služba), ni ostali aparati informiranja (tajnih službi) i sigurnosti nisu nikada dobili nikakvu vrstu informacije od vlasti SAD o otmici i nije bilo kontakta, nikakvog razgovora niti podjele informacije", kaže se u priopćenju iz Palače Chigi, sjedišta talijanske vlade. Njime vlada odlučno opovrgava svaku i najmanju vezu s organiziranjem i otmicom egipatskog imama, koju su 17. veljače 2003. proveli u Milanu agenti američke tajne službe CIA-e.

Na taj način službena Italija još jednom opovrgava Washington. Prije toga su talijanski članovi mješovite komisije, koja je trebala razotkriti zašto su američki vojnici kod zračne luke u Bagdadu pucali i ubili talijanskoga tajnog agenta Nicula Caliparija, koji je oslobodio talijansku novinarku Giulianu Sgrena iz ruku iračkih otmičara, odbili potpisati zajedničku izjavu u kojoj se američki vojnici oslobađaju svake odgovornosti. Sada se talijanska vlada ne slaže s izjavama američkih vlasti oko otmice egipatskog imama u Milanu.

Bivši tajni agent CIA-e izjavio je u talijanskom listu Repubblica kako je američka strana obavijestila talijansku o planu otmice Abu Omara, a za tu informaciju talijanska vlada kaže da je "bez temelja", da su iznesene stvari "lažne", pa i "inkompatibilne" s onime o čemu su u petak razgovarali talijanski premijer Silvio Berlusconi i američki veleposlanik u Rimu Mel Sembler, koji je pozvan na razgovor upravo o slučaju otmice, kao što je bio pozvan i u ožujku zbog slučaja ubojstva Caliparija.

Abu Omara su agenti CIA-e oteli u Milanu 2003., uoči američkog napada na Irak, u nadi da će od njega dobiti neke informacije. Iz Milana egipatski imam je prebačen automobilom do američke baze u Avianu i zatim vojnim zrakoplovom do baze u Njemačkoj, odakle je posebnim zrakoplovom prebačen u Kairo, gdje je zatvoren i mučen.

Talijansko tužiteljstvo u Milanu izdalo je optužnice i europske naloge za uhićenje protiv 13 agenata CIA-e koji su sudjelovali u otmici Abu Omara, kao i protiv njega, zbog sumnje da je u Italiji regrutirao dobrovoljce za rat u Afganistanu.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više