Corriere della Sera Horvatinčića ne miče s naslovnice: Tajkun koji je ubio dvoje ljudi

Foto: Hina, Corriere.it
 
TALIJANSKI Corriere della Sera objavio je poduži članak o Tomislavu Horvatinčiću i o procesu koji se vodio protiv njega zbog smrti bračnog para prije sedam godina.
 
Podsjetimo, dvije osobe poginule su u sudaru jedrilice i glisera u moru kod Primoštena, točnije kod otočića Maslinovik. Na oba plovila nalazile su se po dvije osobe. Dvije osobe s glisera, Horvatinčića i prijateljicu spasio je policijski brod, dok se za druge dvije, koje su se nalazile na talijanskoj jedrilici, tragalo oko sat i pol. Bio je to bračni par Salpietro čija djeca se danas zgražaju zbog trakavice oko ubojice njihovih roditelja na hrvatskom sudu.
 
Tomislav Horvatinčić tada je potvrdio da je upravljao jahtom koja se sudarila s talijanskom jedrilicom.
 
 
>> Horvatinčić: Žao mi je, pokušao sam ih upozoriti
 
Šest godina kasnije, na Općinskom sudu u Šibeniku Tomislav Horvatinčić je na ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana. Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine.
 
>> Tomislav Horvatinčić oslobođen na šibenskom sudu, pogledajte snimku izricanja presude
 
Corriere della Sera u svojem članku pita čitatelje "bi li imali povjerenja u pravdu koja još uvijek nije uspjela kazniti bogataša kojemu je suđeno za 31 prometni prekršaj" i koji je ubio dvoje turista Talijana u naletu jahtom na njihovu jedrilicu?  Djeca turista, Federico i Gaia, na pravdu čekaju sedam godina. 
 
Godine gorčine
 
Talijanski list piše kako se radi o sedam godina razočaranja i gorčine. Opisuje događaj od 16. kolovoza 2011. kada se u moru kod Primoštena u punoj brzini "poznati tajkun u Hrvatskoj" svojom jahtom zabio u plovilo jedriličara i poznavatelja obale, Talijana Francesca Salpietra i Marielle Patelli.
 
U članku se navodi kako je Horvatinčić nakon "incidenta" zvao policiju i citiraju izvješće iz prijave prema kojem je Horvatinčić vidio "jedrilicu na nekoliko stotina metara udaljenosti" te da je pokušao skrenuti kad je bio na oko 50 metara od iste no jahta nije promijenila smjer. Pišu i kako je Horvatinčić pokušao upozoriti jedrilicu, te uspio isključiti motor jahte. 
 
Corriere della Sera zaključuje kako je već bilo kasno, nakon sraza dva plovila, Francesco Salpietro i Mariella Patelli bili su mrtvi. Njihova tijela pronađena su kasnije. Corriere della Sera citira Horvatinčića o tome kako je išao prema obližnjem otoku "Nisam bio u mogućnosti jedrilici ponuditi pomoć" te da je svoju jahtu vezao na stijenu. 
 
"Odgovornost je vrlo jasna"
 
Talijanski list piše kako je Horvatinčićeva odgovornost vrlo jasna. Pogotovo zbog toga što se u optužnici protiv njega navodi kako je "vozio snažnu jahtu, s automatskim pilotom, kroz uski arhipelag kod Primoštena unatoč velikoj gustoći prometa u ljetnim mjesecima".
 
Navode kako je u dvije godine imao osam prekršaja vezanih uz prebrzu vožnju te da je već ranije bio osuđen zbog prometnih prekršaja i da mu je suđeno zbog istih 31 put. Navodi Horvatinčićeve prometne nesreće: prvo ubojstvo Horvatinčić je počinio za volanom automobila krajem osamdesetih, kada je pregazio pješakinju Mandu Vučković, za što je isto dobio uvjetnu kaznu i to od šest mjeseci. Devet godina kasnije prebrzo je vozio i izazvao nesreću u kojoj je poginula Nada Petrović. Dvadeset godina kasnije opet je izazvao prometnu nesreću, srećom obitelj u drugom automobilu prošla je samo s lakšim ozljedama.
 
Horvatinčić nikad nije kažnjen
 
Corriere della Sera piše kako za učinjeno Horvatinčić nikad nije kažnjen. Smrt dvoje Talijana djelovala je poput prekretnice, ali na tome je, piše list, sve ostalo. "Nakon dvadeset rasprava, bez da je prihvaćen ijedan zahtjev odvjetnika djece poginulih, sutkinja Maja Šupe odlučila je osloboditi Horvatinčića". 
 
Corriere della Sera podsjeća kako je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Šibeniku kojom je Horvatinčić osuđen na uvjetnu kaznu zbog izazivanja prometne nesreće oborilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.
 
Slučaj je vraćen na ponovno suđenje, a sutkinja Šupe, osim što je Horvatinčića 2015. godine osudila na uvjetnu kaznu zatvora i tako ga pustila na slobodu, prekvalificirala je djelo iz počinjenja s namjerom u nehaj. Sve je završilo u listopadu prošle godine. Sutkinja Maja Šupe oslobodila je Horvatinčića zbog sinkope.
 
Prema pisanju Corriere della Sera, postupak žalbe započinje sljedeće srijede. Smatraju da bi u zemlji u kojoj netko napravi takvu tragediju trebao biti barem lišen dozvole za daljnju plovidbu, a ne mu dozvoliti "kupovinu brže i veće jahte u Liguriji".

Pročitajte više