Monti obećao "čistu" vladu: Zbog afere oko plaćanja hotelskih računa odletio ministar Malinconico



TALIJANSKI ministar Carlo Malinconico (61) podnio je ostavku zbog povezanosti s poduzetnikom Francescom Mariom De Vito Piscicellijem protiv kojeg se vodi istraga zbog korupcije. Mediji su otkrili da je Piscicelli 2007. i 2008. pokrio barem dio Malinconicovijevih hotelskih računa u jednom toskanskom hotelu s pet zvjezdica.

Francesco Maria De Vito Piscicelli  navodno je umiješan u građevinsku aferu vezanu za obnovu grada Aquille nakon razornog potresa 2008. U tijeku je istraga protiv Piscicellija.  

BBC-jev dopisnik iz Rima Alan Johnston kazao je da je "afera s hotelskim računima prema talijanskim standardima poprilično bezazlena, međutim s obzirom na trenutno političko okruženje u Italiji bilo je nemoguće da Malinconico zadrži svoju poziciju".

Naime, kad je Mario Monti u studenome preuzimao funkciju premijera Italije postavio je prioritet da Vlada bude potpuno čista od sukoba interesa. Monti je također obećao da će njegova vlada funkcionirati prema načelima transparentnosti.

Malinconico je vršio funkciju Montijevog tajnika zaduženog za izdavaštvo i novinsku industriju, a u prošloj je vladi bio zadužen za kadrovsku politiku prenosi BBC.

Pročitajte više