Talijanski ministar dao izraditi majice s karikaturama Muhameda

MINISTAR za reforme u vladi Silvija Berlusconija, Roberto Calederoli, dao je napraviti majice s karikaturama proroka Muhameda objasnivši to potrebom da su suprotstavi islamskim ekstremistima.

Calderoli, član stranke Sjeverna liga poznate po protuuseljeničkim stajalištima, agenciji ANSA je u utorak rekao da se zapad mora suprostaviti islamskom fundamentalizmu i ponudio pokloniti majice s karikaturama svima koji ih zatraže.

"Ne bih to nazvao provokacijom, nazvao bih to pozivom na stvaran dijalog. Je li možda dijalog napad na veleposlanstvo SAD-a u Pakistanu? Je li to možda odgovor civiliziranog islama na popuštanje Bushove vlade? Vrijeme je da si prestanemo pričati bajku kako treba tražiti dijalog s tim ljudima. Oni samo žele ponižavati ljude. I točka! A što smo mi postali, civilizacija poput rastopljenog maslaca?", rekao je Calderoli talijanskoj agenciji.

Calderolijev potez složenijim će učiniti položaj premijera Berlusconija, čiji je Sjeverna liga koalicijski partner, koji je prošlog tjedna pozvao na smirivanje tonova u vezi sa slučajem objave karikatura koje su izazvale prosvjede muslimana u svijetu.

Calderoli je, međutim, Berlusconija u razgovoru za ANSU pozvao da misli na "evangelizaciju na temelju kršćanskih vrijednosti, a ne da se daje evangelizirati od islama".

Sjeverna liga, koja je na izborima 2001. godine zabilježila pad osvojivši samo 3,9 posto, po posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja na izborima u ožujku bi mogla osvojiti šest posto glasova. Sjeverna liga na talijanskoj političkoj sceni zastupa izrazito protuuseljenička stajališta, a došljake iz zemalja trećeg svijeta optužuje za porast kriminala i ugrožavanje radnih mjesta Talijana.

Calderoli je poznat po svojim protumuslimanskim istupima, a u razgovoru za ANSU povodom tiskanja majici s karikaturama pozvao je i da se okonča s "licemjernim pravljenjem razlika između terorističkog i pacifističkog islama".

Pročitajte više