Talijanski parlament usvojio kontroverzni zakon o medijima

TALIJANSKI parlament usvojio je u utorak kontroverzni zakon o medijima za koji kritičari tvrde da ide u prilog poslovnom medijskom carstvu premijera Silvija Berlusconija.

Nakon žestoke polemike između većinskog desnog centra i oporbenog lijevog centra te nekih novinskih urednika i državne radiotelevizije RAI, zakon je usvojen sa 155 glasova "za" i 128 "protiv".

Vlada tvrdi da će novi zakon udahnuti novi život tvrdom medijskom tržištu, omogućiti zaštićenoj talijanskoj medijskoj industriji da se što bolje othrva stranom suparništvu i omogučiti razvoj digitalne televizije.

Protivnici tvrde da zakon prvenstveno koristi privatnoj radioteleviziji Mediaset, izdavaču Mondadori i najvećoj talijanskoj oglašivačkoj tvrtki za prodaju - a sve njih kontrolira Fininvest u vlasništvu Berlusconijeve obitelji.

Nakon što je zakon već usvojio Zastupnički dom a sada i senat, on stupa na snagu. Treba ga još potpisati predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi. Oporba poziva Ciampia da to odbije učiniti, držeći zakon protuustavnim.

Lijevi centar najavio je da će zatražiti i mišljenje Ustavnog suda.

Pročitajte više