TALIJANSKI PREDSJEDNIK CIAMPI PRIMIO JAKOVČIĆA I RADINA

Predsjednik Talijanske Republike Carlo Azeglio Ciampi primio je u petak u Predsjedničkoj palači u Quirinalu u Rimu predsjednika Istarske županije Ivana Jakovčića i zastupnika talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furija Radina, u pratnji hrvatskog veleposlanika u Rimu Drage Kraljevića.



Glavne teme razgovora bile su odnosi Italije i Hrvatske i posebno razvitak Istre kao i daljnje unapređivanje tzv. među-jadranskih odnosa.

Kako se doznaje, u razgovoru je naglašeno kako je Istra primjer multikulturalnosti regije. Jakovčić je iznio mogućnost stvaranja talijanskog kulturnog centra u Puli u kojem se ne bi raspravljalo samo o pitanjima talijanske i hrvatske kulture već i o gospodarstvu i drugim područjima od zajedničkog interesa. Istarski župan uz ostalo je naglasio kako je za Hrvatsku Italija prioritetan partner u eurointegracijskim procesima.

Talijanski predsjednik založio se za daljnje unapređivanje suradnje posebice u području gospodarstva, osobito se zauzevši za jačanje odnosa između dviju obala Jadrana odnosno između jadranskih luka koje bi se na jednoj i na drugoj strani obale mogle specijalizirati za različite namjene i terete.

Predsjednik Ciampi posebice je istaknuo svoju potporu Istarskoj županiji u djelovanju na zaštiti prava talijanske manjine.

Sudionici razgovora s hrvatske strane, Jakovčić, Radin i Kraljević, naglasili su iznimnu važnost ovoga razgovora s talijanskim predsjednikom, koji su nazvali i povijesnim u odnosima između dviju država.



(Hina) xstom ybr

Pročitajte više