Talijanski šef mafije koji je pobjegao iz zatvora uz pomoć plahti uhićen u Francuskoj

Foto: Profimedia

Zloglasni mafijaški šef Marco Raduano (40), koji je prošle godine pobjegao iz strogo čuvanog zatvora u Italiji koristeći plahte, ponovo je uhićen u Francuskoj, prenosi Guardian.

Raduano, koji prema Europolovom popisu najtraženijih kriminalaca slovi kao opasan, priveden je u Bastiji na francuskom otoku Korzici, priopćile su francuske i talijanske vlasti.

Europol: Raduano je nemilosrdni ubojica

Mafijaš je u veljači 2023. uspio pobjeći iz strogo osiguranog krila Nuora na Sardiniji, koristeći tradicionalnu metodu vezanih plahti za spuštanje niza zid.

Raduano je šef klana Gargano, tzv. "pete mafije" u Italiji. Sjedište Gargana nalazi se u Foggiji, južnoj pokrajini u talijanskoj Pugliji. Raduano je služio zatvorsku kaznu od 24 godine zbog različitih kaznenih djela, uključujući sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, trgovinu drogom i ilegalno posjedovanje oružja, izvijestio je Europol.

Europol je rekao da je on bio glavna osoba u skupini i nemilosrdni ubojica, odgovoran za izvršenje ubojstava, trgovinu drogom i iznudu.

"Peta mafija"

Uz Cosa Nostru na Siciliji, ’Ndranghetu u Kalabriji, Camorru u Napulju i Sacra Corona Unitu, istražitelji su posljednjih godina identificirali kriminalnu organizaciju sa sjedištem u Pugliji kao petu mafiju. Navode da je ta mafija djelovala ispod radara.

Prema tužiteljima, riječ je o skupini koju karakterizira visok stupanj agresije i nasilja, "koja leševima hrani svinje kako ne bi ostavila trag". "Riječ je o mafiji koja se služi neprofinjenim i okrutnim metodama te je zato opasna", rekli su nadležni, piše Guardian.

Kriminalci iz Puglije

Mafija u pokrajini Foggia pojavila se kasnih 1970-ih. Tada se šef napuljske mafije i osnivač Camorr Raffaele Cutolo susreo s izaslanstvom lokalnih kriminalaca u Pugliji. Njegov cilj bio je da ih zaposli i proširi svoj utjecaj na krijumčarenje cigareta na Balkanu.

Međutim, Cutolov plan je propao nakon unutarnje borbe iz koje je jedan klan izašao kao pobjednik i postupno se počeo infiltrirati u druga područja Puglije.

Vjeruje se da je mafija iz Foggije ubila više od 360 ljudi samo u području Gargana, piše Guardian.

Pročitajte više