"Tata je meni rekao da ja njegovu pišu moram voljeti"

VRHOVNI sud oslobodio je uglednog liječnika kojeg je Županijski sud osudio na 2,5 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja svog 3-godišnjeg djeteta. Razlog je bio nevjerodostojan iskaz djeteta.

Kako piše Jutarnji list, ovo je samo jedna u nizu skandaloznih presuda Vrhovnog suda koja otkriva poraznu činjenicu da je pravosudni sustav skloniji pedofilu nego zlostavljanom djetetu. Tako je taj isti sud prije nekoliko godina prepolovio 15-godišnju kaznu zatvora ocu koji je godinama zlostavljao svoje dvoje djece. Razlog takve odluke je bio "dotadašnje neporočno ponašanje i briga oko djece".

U slučaju uglednog lokalnog liječnika, nakon što je Županijski sud donio presudu, na nju su se žalile obje strane. Otac je tražio ukidanje presude, a lokalni državni odvjetnik strožu kaznu. Pet sudaca Vrhovnog suda je razmatralo žalbu oca dvije godine i, šest godina nakon što se zlostavljanje navodno dogodilo, odlučili su suđenje vratiti na početak.

Suci su objasnili kako su njihovi kolege na Županijskom sudu "pogrešno utvrđivali činjenično stanje". Jedno od objašnjenja pogrešnog utvrđivanja činjenica je sljedeće: "Nakon jednog posjeta ocu, dijete je pitalo majku kako se zove tata od pilića, a ona je odgovorila "pijetao". Dijete ju je zatim pitalo ima li pijetao pišu i gdje ima pišu.Odgovorila joj je da ima i da je skrivena pod repom u perju. Tada je dijete reklo: "Tata je meni rekao da ja njegovu pišu moram voljeti".

Na temelju toga suci su zaključili kako "nije jasno misli li dijete, s obzirom na sadržaj prethodnih pitanja, na pišu "tate pijetla" ili na pišu tate".

Majka je djevojčicu odvela kod psihijatra koji je ustanovio da bi se moglo raditi o seksualnom zlostavljanju. Nakon toga je dijete nastavilo ići kod psihologa čiji je nalaz bio temelj za pokretanje sudskog postupka.

Djevojčica je na terapiji ispričala stvari koje nije mogla znati bez da ih je vidjela, njena majka u više je navrata napuštala prostoriju jer nije sve mogla slušati, a sudski je vještak rekao kako se ona koristi riječima koje ne odgovaraju njenoj dobi i koje ne zna objasniti. Također je utvrdio kako je dijete vjerodostojno, kako nije izmanipulirano od odraslih osoba te kako nije krivo prikazivalo realitet. Suci su, unatoč svemu tome, za sve našli objašnjenje.

Djevojčica je, među ostalim, ispričala: "Ja sam njega jako primila za pišu, on se samo smijao, nije ga ništa boljelo, išlo je van povraćanje, onda sam ja dala papir i išlo je povraćanje na papir, onda smo zalijepili papir". Takav iskaz su suci smatrali "životno neprihvatljivim" dodavši kako je nemoguće obaviti sve radnje koje je dijete navelo. Nisu pak objasnili kako je moguće da dijete te dobi zna tijek ejakulacije ako ga nikada nije vidjelo.

Iako, kako piše Jutarnji list, pravno gledano u odluci Vrhovnog suda zasigurno nema ništa sporno, ostaje činjenica da će, danas desetogodišnja djevojčica, još jednom morati pričati o najtraumatičnijem razdoblju svoga života.

Pročitajte više