TDR je najmanje šest godina protuzakonito držao monopol na tržištu cigareta!

TVORNICA duhana Rovinj (TDR) i Adris grupa najmanje šest godina su  kršile  Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, tako što su kupce iz maloprodajnih lanaca ugovorima vezali da samo od njih nabavljaju cigarete, objavila je danas Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Davali su tzv. rabate vjernosti. Nije bilo važno koliko kupuju TDR-ovih cigareta, samo da ne kupuju konkurentske

TDR, odnosno Adris grupa, financijski je poticala i nagrađivala kupce tzv. rabatima vjernosti, koji se nisu odnosili na količinu prodanih cigareta, nego na postotak TDR-ovih proizvoda na policama trgovina i kioska. U AZTN-u su potvrdili da je time najveći domaći proizvođač cigareta, sustavno i godinama kršio zakon.

"Budući da je više od 90 posto svih ključnih TDR-ovih kupaca u razdoblju od 2006. do 2009. ostvarilo dodatni ili naknadni rabat, to znači da je on proizveo učinak vezivanja kupaca, jer su najveći dio svojih potreba, u prosjeku preko 80 posto, oni podmirivali cigaretama iz asortimana TDR-a", tvrde u AZTN-u. 

Detaljno je opisano kako su rovinjske tvrtke protuzakonito vabile kupce.

"Iako su se tijekom tog razdoblja, u smislu iznosa, uvjeti za ostvarivanje rabata smanjivali, jednako kao i tržišni udjel TDR-a, i nadalje su do kraja promatranog razdoblja u ukupnoj strukturi rabata, dodatni ili naknadni rabat i marketinška naknada bili značajni i poticali su kupce na isključivu ili gotovo isključivu kupnju TDR-ovih cigareta. Na taj način su proizvodili učinak otežanog pristupa TDR-ovih konkurenata tržištu i tako sprječavali, ograničavali i narušavali tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja", objavila je Agencija.

Kršili su zakon najmanje od 2004. Što je dosad radila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja?

Prema dosadašnjoj istrazi AZTN-a , rovinjski duhanski div sklapao je takve protuzakonite ugovore od 15. kolovoza 2004. do 30. rujna 2010., pa ostaje nejasno kako je tek sad, sedam godina kasnije, utvrđeno da su monopolistički nastupali na tržištu. Kao logičan zaključak nameće se zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju, koji je Hrvatsku, kao i u mnogim drugim slučajevima, natjerao na primjenu zakona koji već postoje.

Agencija je zabranila Adris Grupi i TDR-u svako takvo buduće postupanje. S obzirom da je predmet vođen prema starom Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, protiv Adris Grupe i TDR-a će podnijeti novi optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka i izricanje novčanih kazni zbog zlouporabe vladajućeg položaja.

Predviđena novčana kazna može iznositi do maksimalno 10 posto vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda ostvarenog u godini prije počinjenja zlouporabe, 2003. Rovinjske tvrtke mogla bi zadesiti kazna od barem sto milijuna kuna.

Pročitajte više