Teksaški milijarder zbog prijevare teške 8 milijardi dolara završio u pritvoru

VLASNIKA Stanford Financial Groupa, R. Allena Stanforda, jučer su u Virginiji uhitili agenti FBI-ja zbog optužbi da je sudjelovao u financijskoj prijevari teškoj 8 milijardi dolara.

Menadžment njegove tvrtke i on optuženi su da su u prospektu svojim klijentima nudili certifikate depozita iz Stanford International Bank. U toj se brošuri tvrdilo kako je politika ulaganja te banke vrlo konzervativna, dok se ulagalo u nesigurne financijske proizvode koji su dobrim dijelom srušili američko i svjetsko gospodarstvo te izazvali krizu.

Uspostavio tipičnu "Ponzi shemu"

Regulator financijskog tržišta u SAD-u SEC tvrdi kako je Stanford uspostavio tipičnu "Ponzi shemu" u kojoj se ranijim investitorima plaćaju kamate od novca onih koji investiraju kasnije. Uz Stanforda za to je optužen i njegov najviši menadžment, a posebno direktor financija James M. Davis. On je u travnju tvrdio kako će surađivati sa istražiteljima.

Uhićenje je odigrano kao u američkim serijama i filmovima. Agenti FBI-ja su sakriveni u crnim terencima okružili Stanfordovo dvorište u Virginiji. "Izašao je van i pitao ih imaju li nalog za uhićenje", rekao je njegov odvjetnik Dick DeGuerin te dodao kako je njegov klijent kazao agentima da ako nemaju nalog će on sam sutra doći u Houston i predati se.

Direktorica investicija tvrdi da ju je Stanford prevario

Direktorica investicija u Stanfordovoj kompaniji Laura Pendergest-Holt suočiti će se s tužbom za ometanje istrage SEC-a jer je lagala o aktivnostima tvrtke i zatajila najvažnije detalje. Njezin odvjetnik tvrdi kako očekuje da se te optužbe odbace jer je nju prevario Stanford.

I.Kri.
Foto: Vosizneias.com

Pročitajte više