Telefonski razgovor Sharona i Erdogana

Izrael i Turska će aktivno surađivati na uspostavi bliskoistočnog mira i sigurnosti", piše u subotu utjecajni istanbulski list Hurriyet.

List tvrdi da je taj dogovor postignut tijekom telefonskog razgovora što su ga u petak vodili izraelski premijer Ariel Sharon i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan.

"Uvjereni smo da će sekularna i demokratska Turska igrati veliku političku, i ne samo političku ulogu, u regiji", rekao je izraelski premijer.

Erdogan je poručio da je i osobno spreman preuzeti tu golemu zadaću jer, kako je rekao, mir na bliskoistočnim prostorima nema alternative. "Učinit ćemo sve kako bi čitava regija postala oazom mira i sigurnosti", kazao je turski premijer.

Telefonski razgovor Erdogana i Sharona trebao bi, prema ovdašnjim tumačenjima, doprinijeti njihovom zajedničkom susretu 1. svibnja u Tel Avivu.

Turska je prva islamska zemlja koja je priznala državu Izrael. Unatoč toga, službena Ankara je vrlo često javno izražavala negodovanje zbog izraelske tvrdolinijske politike u regiji.

Premijer Erdogan je prošlogodišnji izraelski svibanjski napad na palestinski logor Rafah okarakterizirao kao "državni terorizam". Dva mjeseca ranije, on je također osudio ciljano ubojstvo šeika Ahmeda Yassina u Gazi. On je taj čin nazvao "terorističkim aktom".

(Hina) xskon ysd

Pročitajte više