Tematska sjednica Županijske skupštine o sporazumu o slobodnom tranzitu kroz luku Ploče i Neum

U DUBROVNIKU će se sutra održati tematska sjednica Skupštine Dubrovačkoneretvanske županije s jednom točkom dnevnog reda: Prijedlog deklaracije o statusu i razvitku Luke Ploče u postupku priprema za potpisivanje sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Da se ta točka nađe na dnevnom redu odlučeno je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, 31. ožujka, na prijedlog vijećnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatskog bloka (HB).

Sporazum o slobodnom tranzitu kroz teritorij Republike Hrvatske i Luku Ploče, i iz nje kroz teritorij BiH u Neumu, Hrvatska i BiH potpisale su 1998. u Zagrebu.

Njime je Hrvatska odobrila BiH slobodan i nesmetan promet u tranzitu u svrhu korištenja Luke Ploče, a Bosna i Hercegovina Hrvatskoj slobodan i nesmetan prolaz prometa u tranzitu kroz "neumski koridor". Sporazum je potpisan polazeći od zajedničkih interesa za razvoj bilateralne suradnje, uz potpuno poštivanje političke neovisnosti, suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske i BiH.

Bosna i Hercegovina Sporazum je ratificirala, no Hrvatski sabor to nije učinio zbog spornih odredbi u članku 9., po kojemu bi u Povjerenstvu za nadzor Luke Ploče bila po trojica članova iz svake države, a sedmi član - predstavnik međunarodne zajednice, donosio bi arbitraže odluke ako se dvije strane ne mogu dogovoriti.

Sredinom ožujka ove godine u Pločama je održan zatvoren sastanak predstavnika hrvatske Vlade i BiH u vezi s ratifikacijom Sporazuma o tranzitu kroz Luku Ploče i Neum.

Za idući tjedan na Brijunima, kako se neslužbeno doznaje, najavljena je sjednica Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH - na kojoj bi se potpisao poseban protokol kojim bi se dvije države obvezale na izmjenu Sporazuma o tranzitu kroz Luku Ploče i Neum.

U povodu toga otvoreno pismo premijeru Ivici Račanu i predsjedniku Hrvatskog sabora, Zlatku Tomčiću, poslao je jučer Odbor za zaštitu prava zaposlenika Luke Ploče, predlažući da Hrvatska osigura bosansko-hercegovačkim gospodarstvenicima nesmetan pristup Luci Ploče i korištenje slobodne zone po vrlo liberalnom načelu. No Odbor naglašava svoje protivljenje bilo kakvom trgovanju hrvatskim teritorijem i suverenitetom, te zahtjeva da na svim budućim sastancima o Luci Ploče budu prisutni predstavnici Luke i Grada Ploča.

Također u povodom najave potpisivanja protokola o Sporazumu o slobodnom tranzitu kroz teritorij Republike Hrvatske pločanski Gradski odbor HDZ-a prekjučer je priopćio kako je neprihvatljiv sadašnji Sporazum, osobito njegov 9. članak, kao i najavljeno potpisivanje protokola. Pločanski HDZ istaknuo je da je Sporazum suprotan i Ustavu RH.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac izjavio je u četvrtak kako Hrvatska vlada ne smije popustiti pozivima Sarajeva i prvo ratificirati postojeći Sporazum Ploče-Neum a tek zatim Aneks, kojim se mijenja postupak upravljanja Lukom Ploče

"Mi smo utvrdili da nije moguće da Hrvatski sabor najprije ratificira stari Sporazum, bez izmjena, pa tek onda naknadno ratificira Aneks koji mijenja taj sporazum", rekao je Tomac nakon sjednice tog Odbora, sazvane na zahtjev Kluba zastupnika HSLS-a kako bi zastupnici dobili informacije o tijeku pregovora dviju država o Sporazumu.

Tomac je naglasio kako je Parlament BiH ratificirao Sporazum a Hrvatska, koja to još nije učinila, želi u paketu ratificirati i Sporazum i Aneks, kojim se mijenja Članak 9. Prema nacrtu Aneksa ili Protokolu, dvije strane odriču se sedmog člana, stranca, i obvezuju svaki spor rješavati pred ad hoc arbitražom.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku također je podsjetio da je taj Odbor još prije godinu dana, kada je hrvatska Vlada poslala Hrvatskom saboru Sporazum na ratifikaciju, zatražio njegovo povlačenje i izmjenu Članka 9, što je Vlada i učinila, te, kako je dodao, "dugim i teškim pregovorima" s BiH pokušava pronaći rješenje.

(Hina) hšp/sp sp

Pročitajte više