Jučer oboreni rekordi za ožujak, danas će temperature ići i do 30 stupnjeva

Ilustracija: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Jučer su, prema još uvijek neslužbenim podacima koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a, oboreni novi rekordi najviše dnevne temperature zraka za ožujak na četiri meteorološke postaje:

  • 26°C Bilogora
  • 27°C Gorice pokraj Nove Gradiške
  • 28°C Gradište pokraj Županje, Osijek, Sisak
  • 29°C Osijek - zračna luka, Slavonski Brod.

Moguće je da su ekstremno visoke temperature zraka zabilježene na još nekim postajama. Situacija će biti jasnija nakon što podatke provjere stručnjaci iz DHMZ-a.

Danas mogući novi rekordi

Meteorolog Tomislav Kozarić najavio je sinoć na HRT-u da će Uskrs ponegdje u istočnoj Hrvatskoj biti još topliji od subote, s temperaturom i do 30°C, koja bi mogla premašiti u subotu dosegnute rekorde za ožujak.

Prevladavat će sunčano uz umjeren, poslijepodne ponegdje jak južni i jugozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom i umjerenim do jakim jugozapadnjakom, uglavnom u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura većinom između 23 i 25°C, najniža jutarnja oko 10°C.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu dnevna temperatura zraka uglavnom do 22°C, a uz promjenjivu naoblaku ponegdje može pasti i malo kiše, većinom poslijepodne. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, na moru jako do olujno jugo uz valovito i jače valovito more. 

Djelomice sunčano na Uskrs će biti u Dalmaciji, a zbog jakog i olujnog juga more ponegdje i jače valovito, na otvorenom moguće i uzburkano. Najviša temperatura zraka od 19°C na obali do 24°C u Zagori.

Na jugu Hrvatske u nastavku blagdanskog vikenda većinom sunčano i također vjetrovito uz jako jugo. Ujutro temperatura od 15 do 17°C, a danju do 22°C.

Prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska: Barem djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te razmjerno vjetrovito. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, u drugom dijelu dana i jak. Najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 30°C.

Središnja Hrvatska: Djelomice sunčano, sredinom dana prolazno više oblaka i uz granicu sa Slovenijom mogućnost za malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u drugom dijelu dana i jak. Najviša dnevna temperatura zraka između 23 i 26°C.

Gorski kotar i Lika: Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, u drugom dijelu dana u Gorskom kotaru ponegdje može pasti malo kiše. Vjetar umjeren južni i jugozapadni, u višem gorju i jak s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 24°C.

Istra: Promjenljivo oblačno, ponegdje je moguća slaba kiša, uglavnom u drugom dijelu dana. Umjereno do vrlo jako, na udare ponegdje olujno jugo poslijepodne će malo slabjeti, a u noći ponovno jačati. More umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 13 do 17°C, a najviša dnevna od 18 do 20°C.

Sjeverni Jadran: Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimice moguće malo kiše ili poneki pljusak, osobito navečer. Puhat će jako do olujno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 21°C.

Dalmacija: Djelomice sunčano i vjetrovito uz jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 20 do 24°C.

Upozorenja zbog jakog i olujnog juga

DHMZ je za danas objavio upozorenja na jako i olujno jugo, čiji udari mogu dosezati brzinu od 95 km/h. Upozorenje je objavljeno za sve obalne regije.

U ponedjeljak naoblačenje s kišom

"Veći dio ponedjeljka u unutrašnjosti će prevladavati sunčano, razmjerno vjetrovito i toplo, a zbog saharske prašine atmosfera će vjerojatno biti još zamućenija. Prema kraju dana sa zapada jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, najprije u gorskim predjelima, a jak jugozapadnjak okrenut će na zapadnjak.

Zatim do srijede promjenjivo oblačno, u utorak još povremeno s pljuskovima i grmljavinom te svježije, uz slabiji vjetar.

I na Jadranu će se u ponedjeljak jače naoblačenje sa sjevera do kraja dana proširiti do juga, a donijet će kišu, grmljavinu i nevere. Treba računati i na mutnoću zbog prašine. Jako i olujno jugo u ponedjeljak će okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak koji će zatim biti slabiji.

Pritom će se temperatura zraka malo sniziti. Pljuskovi još u utorak, osobito do sredine dana, a zatim većinom suho uz sunčana razdoblja", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Pročitajte više