TEMPERATURE IDU DO -20 Vakula otkriva što nas čeka iduća dva tjedna: "I dalje hladno, ali..."

Foto: FAH, HRT

DANAS će u većem dijelu Hrvatske biti oblačno, u gorskim područjima i podno Velebita mjestimice sa slabim snijegom, a u južnoj Dalmaciji kišom.

Dulja sunčana razdoblja očekuju se poslijepodne na sjevernom Jadranu te u sjeverozapadnim i istočnim krajevima. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u gorju s jakim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima, postupno će slabjeti.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od -5 do 0, na sjevernom Jadranu između 2 i 7, a u Dalmaciji od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva. Navečer hladnije.

Za područje Kvarnera i podvelebitsko područje i dalje je na snazi crveno upozorenje Meteoalarma zbog olujne i orkanske bure.



Stižu debeli minusi

I sutra će u većem dijelu zemlje biti djelomice ili pretežno sunčano, ali jutarnje temperature će biti osjetno niže.

Još u prvom dijelu dana u gorskim će krajevima biti više oblaka, a moguće je i vrlo malo snijega. Na istoku je mjestimice moguća magla. Vjetar većinom slab, u Dalmaciji do umjerena bura, a na sjevernom Jadranu još ponegdje jaki i olujni udari bure. Najniža jutarnja temperaturazraka od -13 do -8, na Jadranu od -1 do 4, a najviša dnevna od -6 do -2 na kopnu te od 5 do 10 °C na obali i otocima.

Za područje kopnene Hrvatske za sutra je na snazi narančasti alarm zbog iznimno niskih temperatura. U dijelovima zemlje, prvenstveno u gorju i u Slavoniji, jutarnje temperature spustit će se i do -20 Celzijevih stupnjeva.



Vakula: Dva tjedna hladnoće

Dosadašnji dio siječnja diljem je Hrvatske hladniji od prosjeka, većinom između 1 i 4 °C, na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Zavižanu, primjerice, čak i 5 °C, i to u odnosu na još uvijek, prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, službeni klimatološki niz od 1961. do 1990. godine, a ne na onaj topliji, iz razdoblja 1981.-2010., na temelju kojeg se sve češće uspoređuje. Na postaji Zagreb Maksimir, primjerice, razlika srednje temperature zraka za prvih 18 dana siječnja u ta dva razdoblja je skoro 2 °C, a na postaji Split Marjan gotovo 1 °C, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Pritom je zanimljivo spomenuti kako je u dosadašnjem dijelu siječnja, od hrvatskih krajeva, najveće odstupanje od prosjeka 1961.-1990, zabilježeno u Dalmaciji, uglavnom oko 4 °C, dok je primjerice na zagrebačkim postajama, i u Maksimiru i na Griču, odstupanje od srednje dnevne temperature samo oko 1 °C.

Velikom odstupanju od prosjeka na Marjanu je jamačno pridonijela povremeno iznimno niska temperatura zraka, posebice 7., 8. i 11. siječnja, kada su zabilježeni novi rekordi za te dane. A i najviša dnevna temperatura zraka 7. siječnja je raritetna.  Bila je samo -4,0 °C! Niže od te najviše dnevne temperature zraka u povijesti je mjerenja tijekom siječnja na Marjanu, od 1948. godine, izmjereno samo 22. siječnja 1963. godine, -4,9 °C. Stoga je i srednja dnevna temperatura zraka prvih 18 siječanjskih dana, a i srednja najniža - druga, ili prva do prve, u nizu najnižih - odmah iza rekordne 1985. godine.

Hladno na kopnu, toplije na moru

Sljedeći će dani, barem tjedan, a vjerojatno i dva, te razlike u odstupanjima uravnotežiti jer će noćni nedostatak ili barem manjak oblaka, uz slab vjetar pa čak i tiho vrijeme, uz snijeg na tlu, pridonijeti izraženijem noćnom ohlađivanju u kontinentalnom području, gdje će se temperatura zraka spuštati uglavnom ispod -10 °C. Štoviše, ponegdje i blizu -20 °C, osobito u istočnoj Hrvatskoj i po gorskim kotlinama. A i dnevne će vrijednosti malo gdje i kada biti pozitivne. Stoga će i dalje trebati paziti na od snijega ne očišćene i zaleđene podloge, a i jezera i rijeke, kao i na one koji se teško mogu sami štititi od hladnoće.

Istodobno će na Jadranu najviša dnevna temperatura zraka biti u osjetnom porastu, pa će u mnogim mjestima gotovo sigurno biti oko 10 °C, gdjegod i viša. Sasvim oko prosječne za drugu polovicu siječnja. Ni noću i ujutro neće biti hladno kao tijekom većine ovogodišnjih. No, poneki je minus moguć. Srećom za mnoge, uz slabiji vjetar nego prošlih dana pa će osjećaj hladnoće i druge nevolje biti manje izražene nego uz olujnu i orkansku buru, a ni more se neće lediti kao nedavno, prognozira Zoran Vakula.

Ukinuti zimski uvjeti na dionicama A6 i D3

Od 7 sati je iz smjera Rijeke prema Zagrebu te obrnuto za sve skupine vozila moguće voziti od Rijeke do Delnica starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) i dalje autocestom A6 Rijeka-Zagreb od Delnica do Zagreba, jer su ukinuti zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb te na dionici stare ceste kroz Gorski kotar između Kikovice i Delnica-DC3), izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha, zatvoreni su: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: brza cesta između čvorova Čavle i Kikovica, dionica Jadranske magistrale između Bakra i Novog Vinodolskog, i DC25 Gospić-Karlobag.

Trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, a zbog popunjenih odmorišta i parkirališta uz državne ceste te na autocestama vozačima se savjetuje da ne kreću na put.

Iz smjera Rijeke prema Zagrebu te obrnuto za sve skupine vozila moguće je voziti od Rijeke do Delnica starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) i dalje autocestom A6 Rijeka-Zagreb od Delnica do Zagreba. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za sve skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, moguće je voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina, kao i državnom cestom DC1 Gračac-Knin-Split, uz obaveznu zimsku opremu na svim cestama.

Snijeg otežava promet povremeno i mjestimice u Lici i Gorskom kotaru, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanja.

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb u blizini odmorišta "Sesvete" na 85. km u smjeru Varaždina promet teče usporeno, zbog prometne nezgode.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo u oba smjera, a kolona na izlasku duga je oko 500 metara.

Zbog zimskih uvjeta na prilaznim cestama prekinut je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo.

Na riječkom području u prekidu su katamaranska linije 9309 Novalja - Rab - Rijeka,  Mali Lošinj-Rijeka, brodska linija 310 Mali Lošinj - Unije - Susak i trajektne linije 335 Prizna - Žigljen,  338 Lopar - Valbiska, 334 Porozina - Brestova, i  Stinica-Mišnjak.

Na splitskom okružju u prekidu su katamaranske linija 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split,  9608 Korčula-Hvar-Split, i 9603 Jelsa -Bol -Split.

Pročitajte više