Dr. Tena Kovačević pregledala je Mirelu Čavajdu: Djetetov tumor ne možemo operirati

Foto: YouTube/Index

S TENOM KOVAČEVIĆ, liječnicom koju je Mirela Čavajda u potresnom pismu objavljenom na Indexu opisala superlativima, porazgovarali smo telefonski. Ginekologinja Kovačević subspecijalizirala je fetalnu medicinu u Londonu, a u Hrvatsku se vratila prije tri mjeseca.

Objavljujemo potresno pismo Mirele Čavajde

"Još nisam uspjela pročitati pismo, ako mi vjerujete, jer telefon nije prestao zvoniti otkad je ono izašlo", rekla nam je na početku, pa smo joj na brzinu pročitali dio o njoj: 

Čavajda: Doktorica Tena je predivna i topla

"Pregled sam obavila kod  ginekologice Tene Kovačević kojoj me uputila prijateljica koja je za nju saznala istražujući. Niti jedan doktor u našim bolnicama, a bila sam u puno ovih tjedana, nije mi rekao za nju, već moja prijateljica.

To sam shvatila kao još jedan poraz našeg zdravstvenog sustava. Naime, ova predivna i topla doktorica Tena jedini je specijalist fetalne medicine u Hrvatskoj. Školovala se i specijalizirala u Londonu na Institutu fetalne medicine pod okriljem liječnika čija su otkrića revolucionirala to područje", napisala je Čavajda.

Kovačević je zaista susretljiva osoba, jednostavno za razgovor koja, kako veli, nije htjela govoriti o svojim uvjerenjima, pa ni o prosvjedima zakazanim za danas popodne u nekoliko gradova u znak solidarnosti s Čavajdom.

"Ne pratim medije. Dala sam joj činjenice"

"Ja uopće nisam pratila medije. Živim u Istri trenutno, pripremam vjenčanje, mene su zamolili da pogledam ultrazvuk i vidim što, o čemu, kako i kakvo je moje mišljenje. I dala sam mišljenje. A o svom svjetonazoru, prosvjedima uopće ne bih davala izjave. Ženi sam rekla činjenice, rekla sam što mislim, magnet mi je puno pomogao.

Dalje što će ona, to je apsolutno na njoj. Pričala sam s njom, dala joj prognoze za sljedeću trudnoću. Na temelju toga ona će donijeti odluku. Čak nisam znala ni za prosvjede, potpuno sam se maknula od svega, nisam htjela da to utječe na moju liječničku prosudbu niti bih željela ulaziti u neke debate", kaže Kovačević.

Pitali smo je i za priziv savjesti, zanimalo nas je smatra li da bi pobačaj trebao biti dostupan u hrvatskim bolnicama: "Izvan svoje specijalnosti ne bih ništa komentirala jer to ionako nema veze s onim za što sam se educirala", odgovorila je doktorica.

Zanimalo nas je i kako gleda na nedavni stav povjerenstva Kliničkog bolničkog centra u Zagrebu koje je smatralo da se Čavajdino dijete treba roditi i liječiti.

Da je riječ o anemiji ili da dijete krvari, možda bi mu se i moglo pomoći

"Ja sam napisala na kraju nalaza da bih voljela da je u timu i neurokirurg, neuropedijatar, magnet-radiolog... U sobi bismo trebali biti svi skupa i na temelju toga kako nešto izgleda i kako se nešto prati donosimo zaključke kakva je prognoza. Nitko vam, naravno, ne može reći sto posto, to u medicini ne postoji.

Ja mogu reći možemo li dijete spašavati tijekom trudnoće ili ne možemo. U ovom slučaju, da je nekakva anemija, da dijete krvari, možda bi se i moglo pomagati, ali, nažalost, ne možemo operirati tumor na mozgu koji raste", objašnjava Kovačević, a na upit ima li smisla da se dijete porodi, kaže:

"Napisala sam da su šanse za preživljavanje manje od deset posto bilo kada, odsad pa nadalje. Moguće je da će umrijeti prije nego što se rodi." Veli i da zdravlje Mirele Čavajde trenutno nije ugroženo.

Kovačević dolazi iz liječničke obitelji. Otac joj je umirovljeni kirurg u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, bavio se, kako veli doktorica Tena, rijetkim karcinomima. Njezina je, pak, ambicija otvoriti privatnu kliniku u Poreču i da to postane fetalni centar, a prije toga će, vjerojatno, početi raditi u privatnoj ordinaciji u Zagrebu. 

Iznenađujuć odgovor nam je dala kad smo je pitali o razlici između britanskog i hrvatskog zdravstvenog sustava.

"Ja bih rekla da je naš još i bolji, ali ne sad za ovaj slučaj, nego inače. Jasno je da u zdravstvu nikad ne možete imati savršeno stanje, ali u Londonu sam bila u vrlo izoliranoj atmosferi fetalne medicinske fondacije, na institutu gdje se samo to radi, i tamo smo surađivali s drugim bolnicama. Dakle, vrlo, vrlo usko specijaliziran medicinski centar, tako da ja s pravim sustavom nisam imala neke veze. Ali stanje je vrlo slično, ništa specijalno, ni bolje ni lošije."

Biranim riječima govori o doktoru Kyprosu Nicolaidesu. Zahvalna mu je za svoje znanje, veli da je prva epizoda Netflixove serije The Surgeon's Cut posvećena samo njegovu radu.

Fetalna medicina pomalo izumire u Hrvatskoj

Konačno, za fetalnu medicinu Kovačević se odlučila jer "pomalo izumire kod nas". "Dugo je bio profesor Kurjak i njegova škola, njegovi nasljednici, vrhunski stručnjaci, polako idu u mirovinu, a to je jako usko područje. A dvije godine otići u London na subspecijalizaciju, odreći se života, nije lako psihički, pa ni financijski. Rijetki se odlučuju", objašnjava Kovačević.

Do prije pet-šest godina radila je u Vinogradskoj, onda je otišla u Hanoi, zvali su je, kako veli, da radi za strance, Amerikance, baš privatno. 

"Tamo sam stekla dio zanata, zaradila novac i otišla u London da mogu to uložiti u znanje", govori, na kraju, Kovačević.

Index je prije tjedan dana objavio razgovor s Mirelom Čavajdom u kojem je otkrila da je uzalud obilazila zagrebačke bolnice pokušavajući naći liječnika voljnog da joj prekine trudnoću, premda njezino dijete u maternici ima veliki i agresivni tumor.

Tjedan dana trpjela je institucionalni teror, i to pod pokroviteljstvom ministra zdravstva Vilija Beroša, a uz pomoć prvog čovjeka zagrebačkog KBC-a Ante Ćorušića. Konačno, nakon pritiska javnosti, drugostupanjska komisija zagrebačkog KBC-a odobrila je prekid trudnoće.

"Beba mi ima golemi tumor, umrijet će ili živjeti kao biljka. Ne daju mi da pobacim"

Čavajdi odobren pobačaj u Hrvatskoj, nisu joj dali termin

Pročitajte više