Tenkovi i nuklearni projektili opet paradirali Crvenim trgom

DAN pobjede u Velikom domovinskom ratu je ove godine u Rusiji po prvi put nakon raspada SSSR-a biti obilježeno paradom kojom se prikazuje suvremeno oružje.

9. svibnja se u Rusiji i drugim dijelovima SSSR-a tradicionalno obilježava kapitulacija njemačkih snaga u Drugom svjetskom ratu, odnosno završetak krvavog sukoba između SSSR-a i Trećeg Reicha koji je počeo 22. lipnja 1941. Hitlerovim napadom na SSSR, a završio 9. svibnja 1945. godine.

Prema raznim procjenama u tom je sukobu na prostoru SSSR-a poginulo između 20 i 30 milijuna ljudi, dok je Njemačka izgubila oko 8 milijuna ljudi. Smatra se da je u Velikom domovinskom ratu stradalo oko tri četvrtine ukupnog broja žrtava Drugog svjetskog rata.

Od dolaska Vladimira Putina na vlast Dan pobjede je dobivao sve snažnije konotacije vezane uz suvremenu politiku, odnosno koristio se kao prilika za promicanje ruskog domoljublja i Rusije kao snažne samosvojne države.

Ove će godine, pak, po prvi put Dan pobjede bio prilika za javno demonstriranje najsuvremenijeg oružja u ruskom arsenalu, uključujući razvikani strateški nuklearni projektil Topol-M.

Kako bi sve bilo u najboljem redu, potrošene su desetine milijuna rubalja kako bi kolnici na Crvenom trgu mogli podnijeti težinu tenkovskih gusjenica, isto kao i sustav moskovske podzemne željeznice.

Najsuvremnije oružje na uvid domaćoj i svjetskoj javnosti

Na paradi je sudjelovalo više od 8.000 vojnika i časnika Moskovskog garnizona, pješačke i zrakopolovne postrojbe, s više od 160 komada oružane i vojne tehnike -  topova, haubica, oklopnih vozila, raketnih sustava i mobilnih lansirnih rampi za ispaljivanje najmodernijih raketa.

Po tradiciji prvi su na Crveni trg stupiti bubnari dajući ritam paradnim postrojbama iz vojnih akademija, padobransko-desantnim bataljunima, mornaričkom pješaštvu i trupama Ministarstva unutarnjih poslova Rusije.

Oni su nosili državnu zastavu Rusije i znamenja Oružanih snaga, Velikog domovinskog rata, a povijesni dio parade je završen maršom kopnene vojske, zrakoplovstva i mornarice u odorama iz Drugog svjetskog rata.

Po cesti su prošli tenkovi T-90, oklopna pješačka vozila BMP-3, oklopni transporteri BTR-80, pokretne rampe za lansiranje raketa novog taktičkog raketnog sustava "Iskander-M", sustavi za plotunsku paljbu "Vihor", samohodne haubice "Msta", protuavionski i proturaketni sustavi "Buk"  i S-300 "Favorit".

Strateške raketne snage su predstavile su mobilne komplekse za lansiranje "Topola", zračno-desantne postrojbe borbeno vozilo BMD-4 te samohodni artiljerijski stroj "Sprut".

Rusko ratno zrakoplovstvo je na paradi predstavilo više od 30 tipova aviona i helikoptera, između ostalog, i najveći transportni avion na svijetu Antonov-124 Ruslan,strateški bombarder i nosač projektilča Tu-160, strateški bombarder Tu-95C i novi multifunkcionalni bombarder Suhoj-34.

U zrakoplovnom dijelu parade su sudjelovali i avioni-tankeri Iljušin-78, supersonični bombarder Tu-22MZ, helikopter Mi-8, lovci MiG-29 i Mig-31, i bombarderi Suhoj-24 te Suhoj-25.

Strateški avioni su demonstrirali operaciju punjenja goriva u letu. Avioni su letjeli na visini od 300 metara i brzinom od 550-600 km/h, a helikopteri na visini od 200 metara.

Zrakoplovni dio parade je završen nastupom pilotskih grupa "Ruski vitezovi" i "Striži", koji su prikazali vrhunsko umijeće pilotiranja s pet aviona Suhoj-27 i četiri aviona MiG-29.

To je bila i prva prilika da se novoustoličeni predsjednik Dmitrij Medvjedev predstavi kao vrhovni zapovjednik ruskih oružanih, a društvo će mu praviti njegov prethodnik, mentor i novoimenovani premijer Vladimir Putin.

"Poruka Zapadu i Gruziji"

Parada je za mnoge na Zapadu snažan simbol ne samo povratka Rusije u društvo velikih sila, nego i njenog sve većeg sukoba sa Zapadom kojeg mnogi sada uspoređuju s Hladnim ratom. U doba Hladnog rata su upravo parade na Crvenom trgu - koje su se obično održavale 7. studenog na obljetnicu Oktobarske revolucije - bile prilika za demonstriranje sovjetske vojne moći. Kremljolozima su parade bile i prilika da ustanove odnos snaga među sovjetskim čelnicima, s obzirom da se moć i utjecaj mjerio na osnovu počasnog mjesta na tribini.

Drugi, pak, smatraju kako parada ima ozbiljne aktualnopolitičke konotacije, odnosno da predstavlja više nego jasnu poruku Gruziji kako ne pomišljala napasti svoje odmetnute proruske oblasti Abhaziju i Južnu Osetiju.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više