Teretnjak nasukan na Novom Zelandu pred puknućem, a nafta još nije izvađena

TERETNI brod Rena, koji se još početkom listopada nasukao na greben kraj novozelandske obale, blizu je potpunog puknuća. Ukoliko se takav scenarij ostvari, u more će iscuriti dodatnih 300 tona nafte, koju radnici još nisu uspjeli isisati iz trupa broda, što će dodatno pogoršati ekološku katastrofu.

"Situacija se drastično pogoršava i pripremamo se za najgore", kazao je novozelandske jedinice za pomoć na moru Bruce Anderson. Crne prognoze zasnovane su na jakom pogoršanju vremena. Zbog slabe vidljivosti i velikih valova, spasioci uopće ne mogu pristupiti brodu i procijeniti kolika je novonastala šteta.

Podsjetimo, odmah po nasukavanju iz broda je iscurilo 350 tona nafte. U međuvremenu je iz trupa broda izvađeno preko 1000 tona nafte, ali oko 300 tona se još uvijek nalazi u brodu. Osim toga, s palube broda u more je palo i preko 90 kontejnera, a njih 50 još nisu pronađeni. Na brodu je 1300 takvih kontejnera, a u nekim se nalaze opasni i štetni materijali.

Spasioci se sad mogu samo nadati da će brod "preživjeti oluju" i ostati u jednom komadu dok se vrijeme ne popravi i omogući vađenje ostatka nafte.

Pročitajte više