RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Terorist iz Christchurcha nedavno je putovao po Hrvatskoj. Evo gdje je sve bio

Foto: EPA

MASKIRANI napadač Brenton Tarrant jučer je ušao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pucao po ljudima.

Ubio je najmanje 49, a teško ranio više od 20 ljudi. Nedugo nakon napada, Tarrant je uhićen, a osim njega uhićene su još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim napadom. Kako piše Guardian, jedna od te tri osobe ubrzo je puštena na slobodu. 

Tarrant je u ubilački pohod krenuo s puškama, dvije poluautomatske i dvije sačmarice. Za sve oružje je imao dozvolu koju je dobio 2017. godine. 

Tarranta su vlasti identificirale kao zagovornika bjelačke nadmoći na temelju njegovih aktivnosti na društvenim mrežama.

Tijek događaja:

17:50 Muškarac koji se u trenutku pokolja nalazio u jednoj od džamija u Christchurchu proglašen je herojem Novog Zelanda nakon što je otjerao terorista i tako spriječio još veći pokolj.

Abdul Aziz se, umjesto da se sakrije na sigurno, odlučio suprotstaviti teroristu u džamiji Linwood, u kojoj je manijak ubio osam osoba.

Ispričao je kako je svladao terorista. Opširnije...

17:05 Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini izjavio je, povodom napada na Novom Zelandu, kako je "jedini ekstremizam vrijedan pažnje islamski ekstremizam".

16:20 Predsjednik Vlade Andrej Plenković je potvrdio da je krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine terorist s Novog Zelanda kratko boravio u Hrvatskoj, ali da do jučer "ta osoba nije bila u fokusu naših institucija". 

Na upit novinara jesu li istinite informacije da je napadač s Novog Zelanda boravio i u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio potvrdno.

"Dobio sam informacije da je to točno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo", rekao je premijer.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH u subotu je potvrdilo da je napadač na džamije u novozelandskom Christchurchu, Australac Brenton Harrison Tarrant (28), krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj. "MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine", potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije. 

15:35 Prema posljednjim dostupnim informacijama, Tarrant je u Hrvatskoj boravio početkom 2017. godine. Obišao je više gradova - Poreč, Zadar, Šibenik, Zagreb i Dubrovnik.

14:30 Kako javlja CNN, zatvorene su sve sinagoge u Novom Zelandu. 

“Po prvi puta u povijesti sinagoga na Novom Zelandu sinagoge su zatvorene na Šabat zbog šokantnog masakra muslimana u Christchurchu”; objavio je na Twitteru izraelski političar Isaac Herzog.

Rekao je kako su solidarni s ožalošćenim obiteljima te kako su ujedinjeni u borbi protiv rasizma i mržnje.

13:29 Iz ureda premijerke Novog Zelanda su za CNN potvrdili kako je terorist samo nekoliko minuta prije nego što je krenuo u krvavi pohod poslao premijerki svoj manifest putem maila. 

Dodali su kako se radi o generičkoj mail adresi koju prati osoblje, ne premijerka te kako ga ona nije vidjela.

Podsjetimo, teroristov manifest napisan je na 87 stranica, a govori protiv imigranata i muslimana.

13:10 Pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je šestero njihovih državljana poginulo u napadima.

12:20 Kada se danas pojavio na sudu, terorist Brenton Tarrant se smijao i rukama dao znak koji se opisuje kao simbol zagovornika bjelačke nadmoći.

Radi se o tzv. OK znaku koji izgleda kao klasična OK gesta, ali kako piše BBC, navodno ga zagovornici bjelačke nadmoći kao i rasistički internetski trolovi koriste kako bi se međusobno prepoznavali. 

12:15 Ispred džamija u kojima je došlo do napada građani se okupljaju na bdjenje.

11:50 Među žrtvama su žene, djeca ii starci. Najmlađa žrtva ima tri godine. Tko su sve žrtve napadača koje su zasad identificirane čitajte ovdje:

11:35 Među žrtvama je troje Jordanaca, javlja jordanska novinska agencija Petra.

11:15 Razgovarali smo s Australcem koji je išao u školu s manijakom iz Christchurcha. Što nam je o njemu otkrio, čitajte ovdje.

10:50 Među žrtvama je troje Egipćana, javlja BBC.

10:45 U kritičnom stanju je djevojčica u dob od četiri godine koja je prebačena u bolnicu u Aucklandu. 11 osoba nalazi se na intenzivnoj njezi. Dvojica dječaka u dobi od 2 i 13 godina su stabilno.

10:29 Bolnica u Christchurchu trenutno liječi 39 osoba iz napada u dvije džamije, izjavio je za CNN šef kirurgije u toj bolnici. Većina žrtvi je ranjena po cijelom tijelu, rekao je. Poručio je i kako je bolnica zaprimila 49 pacijenata te kako je sedmero već otpušteno. 

Četiri osobe umrle su u prijevozu do bolnice.

Što znamo do sada?

Brenton Tarrant jučer je ušao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pucao po ljudima.

Ubio je najmanje 49, a teško ranio više od 20 ljudi. Nedugo nakon napada, Tarrant je uhićen a rano jutros je izveden pred sud.

Napad na jednu od džamija prenosio je uživo na Facebooku uz pomoć kamere na glavi, a na društvenim mrežama objavio je i "manifest" u kojemu napada imigrante kao agresore.

Videosnimka je prikazala muškarca koji se dovezao do džamije Al Noor, ušao u nju i nasumično počeo pucati po ljudima. Vjernici, mrtvi ili ranjeni ležali su na podu, pokazuje snimka.

U jednom trenutku vratio se do vozila, zamijenio oružje i vratio u džamiju i ponovno je počeo pucati. Kamera pričvršćena na glavu pratila je cijev njegova oružja poput neke jezive videoigre, piše britanska novinska agencija Reuters.

U džamiji Al Noor ubijena je 41 osoba.

 

Među žrtvama ima i djece 

Među poginulima u terorističkom napadu desnog ekstremista na Novom Zelandu ima i djece, objavila je u subotu premijerka te države. 

"Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca", rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi. 

U napadu je ozlijeđeno 39 ljudi, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi, dodala je premijerka, istaknuvši kako i među njima ima djece. 

Pohvalila je hrabrost dvoje policajaca koji su svladali napadača koji je imao dvije puške u svom automobilu, naglasivši kako je jasno da je "imao namjeru nastaviti svoj napad". 

Napadač je nedavno bio u Hrvatskoj 

Muškarac optužen da je ubio najmanje 49 ljudi u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu nedavno je posjetio jugoistok Europe, uključujući i Hrvatsku, a trenutno se istražuju kontakti koje je možda uspostavio, objavio je u petak bugarski državni tužitelj Sotir Cacarev. 

Napadač je objavio videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore. 

Prema tvrdnjama bugarskih obavještajaca, Australac je posjetio Bugarsku između 9. i 15. studenoga, letom iz Dubaija, kazao je Cacarev nakon susreta s premijerom Bojkom Borisovim i drugim sigurnosnim dužnosnicima, piše portal novinite.com. 

Tijekom svog posjeta obišao je nekoliko gradova povijesne važnosti, a zatim 15. studenoga otputovao u Bukurešt u kojem je iznajmio automobil i odvezao se do Mađarske. 

Cacarev je istaknuo kako nema dokaza o aktivnostima povezanim s terorizmom, a ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov naglasio je kako zasad nema dokaza da je napadač stigao u Europu zbog neke druge namjere osim terorizma. 

Bugarski obavještajci otkrili su i kako je napadač u prosincu 2016. posjetio Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku. 

“Pucao je po svima”

Jedan od vjernika koji je bio u džamiji Al Noor rekao je da je napadač upao u trenutku dok su vjernici klečali u molitvi.

"Ušao je i počeo pucati po svima u džamiji", rekao je Ahmad Al-Mahmoud koji je pobjegao razbivši staklena vrata.
Prema policiji napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood u kojoj je ubijeno sedam osoba. Iz te džamije nema snimaka.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhićen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

"Napadač je bio pokretan, u vozilu su bila još dva komada oružja i nedvojbeno je imao namjeru nastaviti s napadima", rekla je premijerka novinarima u Christchurch u subotu.

U pritvoru su još dvije osobe i policija nastoji otkriti jesu li umiješani.

Nitko od uhićenih nije imao kriminalnu prošlost ili bio na popisima osoba koje se prati na Novom Zelandu ili u Australiji.

Novi Zeland će mijenjati zakone o oružju

Odmah nakon napada se moglo čuti kako će Novi Zeland mijenjati svoju politiku kada se radi o dozvolama za oružje ii posjedovanju oružja, a rano jutros je to potvrdio glavni državni odvjetnik te zemlje.

Ardern je rekla da je Tarrant imao dozvolu za nošenje oružja i navodno je koristio pet različitih oružja, uključujući i dva komada poluautomatska oružja i dvije sačmarice koje su bile modificirane.

"Jednu vam stvar mogu odmah reći, naši će se zakoni o oružju promijeniti", rekla je Ardern novinarima objašnjavajući da će se razmotriti zabrana prodaje poluautomatskog oružja.

Tarrant je živio u Dunedinu na novozelandskom južnom otoku i bio je član streljačkog kluba Bruce Rifle Club gdje je često vježbao pucanje iz lagane poluautomatske puške AR-15.

Novi Zeland je u prošlosti pokušao postrožiti zakone o nošenju oružja no moćni lobiji i kultura lova potkopali su te napore.

Procjenjuje se da je na Novom Zelandu oko 1,5 milijuna komada oružja a u zemlji živi pet milijuna stanovnika. U zemlji je bilo malo napada vatrenim oružjem.

Poluautomatsko oružje koje je korišteno u napadu na Novom Zelandu zabranjeno je u Australiji nakon masakra u Port Arthuru 1996. kada je ubijeno 35 osoba.

39 osoba u bolnici

Bolnica u Christchurchu trenutno liječi 39 osoba iz napada u dvije džamije, izjavio je za CNN šef kirurgije u toj bolnici.

Većina žrtvi je ranjena po cijelom tijelu, rekao je. Poručio je i kako je bolnica zaprimila 49 pacijenata te kako je sedmero već otpušteno. 

Četiri osobe umrle su u prijevozu do bolnice.

U kritičnom stanju je djevojčica u dob od četiri godine koja je prebačena u bolnicu u Aucklandu.

11 osoba nalazi se na intenzivnoj njezi. Dvojica dječaka u dobi od 2 ii 13 godina su stabilno.

Uskoro više...

Pročitajte više