Razgovarali smo s Australcem koji je išao u školu s manijakom iz Christchurcha

Razgovarali smo s Australcem koji je išao u školu s manijakom iz Christchurcha
Screenshot: Ruptly/Facebook

BRENTON Tarrant jučer je upao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pobio najmanje 49 ljudi. U ubilački pohod, koji je prenosio uživo na Facebooku, krenuo je naoružan s dvije sačmarice i dvije poluautomatske puške. 

Na snimci su se mogle čuti četničke pjesme iz devedesetih godina, a na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Srbije i Crne Gore. U 2016. i 2017. bio je i u Hrvatskoj.

28-godišnji Australac bio je rasist i zagovornik bjelačke nadmoći koji se otvoreno divio Andersu Breiviku, Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba. 

Smrt oca nedugo nakon škole

Razgovarali smo s Lukeom McSkimmingom, Australcem koji je s Tarrantom četiri godine pohađao srednju školu u Graftonu, malom gradu u Novom Južnom Walesu.

Luke je odselio iz Graftona nakon završetka srednje škole. Kaže nam kako je Grafton maleni grad u kojemu je teško naći pristojan posao. Odselio je u zapadnu Australiju kako bi dobio pripravništvo u jednoj tvrtki. Trenutno živi i radi u Perthu.

"Nisam razgovarao s Brentonom još od kraja škole. Ne znam zapravo previše što se događalo s njegovim životom od završetka škole 2009. Izgubio je oca nedugo nakon kraja škole", priča nam Luke.

Tarrantov otac bio je profesionalni atletičar, a 2010. je umro od raka. Imao je 49 godina. Njegova majka još uvijek živi u Australiji.

Tih, povučen tip

"Četiri sam godine išao u školu s njim i ovo me iznenadilo. Bio je tih, povučen tip s lošijim ocjenama. Nije ga bilo previše briga za nastavu", dodaje Luke.

U manifestu koji je Tarrant objavio, sebe je opisao kao "tipičnog bijelca rođenog u australskoj radničkoj klasi s niskim primanjima", dodajući kako ga obrazovanje nije puno zanimalo. U manifestu je migrante koji nemaju bijelu boju kože zvao uljezima i osvajačima.

Pitali smo Lukea je li se Tarrant ponašao rasistički u školi.

"Ne sjećam se da je ikad imao rasističke ispade. Nemam pojma što mu se dogodilo ni što je bio okidač za jučerašnja ubojstva", kaže nam Tarrantov bivši školski kolega. 

Nije se družio s popularnom grupom

"Bio je prijateljski raspoložen i s njim se moglo razgovarati, ali to je bila srednja škola, svi su mogli pričati sa svima bez problema. Brenton je imao prijatelje, ali u to vrijeme se nije družio s popularnom grupom", ispričao je Luke McSkimming za Index.

Luke nam je napomenuo kako je Tarrant nakon škole radio kao trener u Big Riveru, lokalnoj teretani i squash centru. Tamo je bio zaposlen od 2009. do 2011.

Opsjednut vježbanjem i teretanom

Žena koja ga poznaje iz teretane rekla je za ABC da je bio rigorozan što se tiče prehrane i vježbanja.

"Bio je jako posvećen treningu i treninzima drugih. Bio je osobni trener, kvalificiran da podučava ostale. Bio je dobar u tome", kaže žena.

"Kad kažem da je bio posvećen, onda mislim da je bio posvećen više nego drugi ljudi", dodaje.

"Dugo je boravio u teretani, dizao je teške utege", priča.

Kaže da nije pričala s njim o političkim ni vjerskim uvjerenjima. Dodaje i da nije čula da je ikad pričao o tome.

"U pričama koje smo vodili, a koje se tiču života, nije odavao dojam osobe s ekstremnim stavovima", sjeća se.

"No, znam da je dosta putovao nakon što je napustio Grafton. Putovao je svugdje", priča.

"Znam da je bio u dosta različitih zemalja i da je probao dosta različitih stvari. Rekla bih da mu se nešto dogodilo na tim putovanjima", priča poznanica.

Divio se Breiviku

Istraga će pokazati koji su bili točni razlozi napada i što se sve krilo u glavi napadača. Motivi bi se mogli naći u manifestu koji je objavio dan prije pokolja.

U manifestu na 73 stranice objašnjava zašto se baš odlučio napasti ljude u džamijama. Također, ne krije svoje divljenje prema Andersu Breiviku, Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

On mu je, piše u manifestu, najveća inspiracija. Nazivao ga je vitezom. A vitezom ga, piše Daily Mail, naziva zbog divljenja vitezovima templarima iz 12. stoljeća. Njima se i Breivik divio.

"Pročitao sam tekstove Dylanna Roofa i mnogih drugih, ali me uistinu inspirirao samo Justiciar Breivik", napisao je.

Teroristički čin koji je počinio najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara