Terorist iz Lockerbieja na slobodi!

ŠKOTSKI sud je donio odluku da se Abdelbaset Ali al-Megrahi okrivljeni za teroristički napad nad Lockerbijem pusti na slobodu zbog teške bolesti. Libijac je 1988. godine izveo teroristički napad nad zrakoplovom PanAma nad škotskim Lockerbijem u kojem je poginulo 270 ljudi. Abdelbaset Ali al-Megrahi koji je osuđen na kaznu od 27 godina zatvora, pušten je iz samilosti jer mu je dijagnosticiran karcinom prostate u zadnjoj fazi.

Škotski ministar pravosuđa Kenny MacAskill je objavio vijest da je 57-godišnjak slobodan i da može otići u Libiju te da će mu sada "suditi viša sila", prenosi Associated Press.

I Hillary Clinton protiv oslobađanja

Škotski je sud donio odluku o oslobađanju unatoč protivljenju rodbine stradalih u tom terorističkom napadu. Također, apel za nepuštanje Libijca su poslali i američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton i sedam američkih senatora među kojima je i Edward Kennedy. U zrakoplovu nad Lockerbijem je poginulo 180 Amerikanaca.

Podsjetimo, na zrakoplovu kompanije PanAm koji je 21. prosinca 1988. uzletio s londonskog aerodroma Heathrow prema New Yorku, je nakon 40 minuta leta na visini od 9.400m, odjeknula eksplozija u prostoru za prtljagu. Eksplozija je ubila svih 259 putnika i članova posade, a pod gorećim dijelovima raspadnutoga zrakoplova koji se srušio na škotski grad Lockerbie je stradalo još 11 osoba.

Pročitajte više