STRAŠNA NESREĆA U GORSKOM KOTARU Sudarili se autobus i kamion, 28 ozlijeđenih, vozači teško

Foto: Čitatelj Indexa, Goran Kovacic/PIXSELL

U IZRAVNOM sudaru autobusa i kamiona na raskrižju stare ceste kroz Gorski kotar na Gornjem Jelenju i ceste prema Crnom Lugu teže je ozlijeđeno 14 osoba, među kojima su dvojica vozača životno ugroženi.

Uz vozače autobusa i kamiona ozlijeđeni su putnici iz autobusa, doznaje se od primorsko-goranske policije.

Nakon završenog očevida, policija je objavila da je do strašne nereće došlo tako što je autobus Autotransa kojim je upravljao 36-godišnji vozač, dijelomično prešao u suprotni trak te je udario u kamion bjelovarskih registracija koji je upravljao 43-godšnjak.

Kako se vidi na fotografijama, i autobus i kamion teško su oštećeni, a cesta je potpuno prekrivena snijegom.

Svoje snimke, fotografije i informacije o nesreći šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Ozlijeđene u riječku bolnicu prevoze timovi hitne medicinske pomoći iz Rijeke, Delnica i Vrbovskog koji su zajedno s vatrogascima stigli na mjesto nesreće ubrzo nakon sudara. Vatrogasci su morali intervenirati prilikom izvlačenja ozlijeđenih.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka pružena je liječnička pomoć 28 putnika i vozača ozlijeđenih u izravnom sudaru autobusa i kamiona u ponedjeljak na Gornjem Jelenju, obojica vozača su teže ozlijeđena, ali su izvan životne opasnosti, doznaje se iz riječkog KBC-a.

Nesreća se dogodila na cesti prekrivenoj snijegom oko 10.45 sati kod Gornjeg Jelenja, kilometar prema Delnicama. Autobus Autotransa prevozio putnike na liniji Poreč-Zagreb.

Promet ovom cestom bio je prekidu za sva vozila, no nešto prije 14 sati otvoren je za osobna vozila uz obveznu zimsku opremu, a još uvijek je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, javlja HAK. Kamioni s prikolicama tako trenutno ne mogu iz Zagreba prema Rijeci i obrnuto.

Olujna bura i snijeg stvaraju brojne probleme i na mnogim drugim prometnicama.

Kaos u prometu u cijeloj Hrvatskoj

Za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) u Sukošanu (na predjelu Tustica), zbog teške prometne nesreće .

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obratno, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca. Ta se vozila isključuju na čvoru Kikovica (A6) u smjeru Zagreba, te odmorištima prije Karlovca u smjeru Rijeke ili Dalmacije.

Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin, osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom), DC1 Vaganac- Korenica-Udbina-Gračac-Knin (zbog snježne vijavice), Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 čvorova Šmrika i Sveti Kuzam, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice,
riječka obilaznica (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica, Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, brza cesta Solin-Klis (DC1) DC25 Gospić-Karlobag, Paški most, LC58107 od Kraljevice (DC8) do Križišća (DC501), ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Zbog olujnog vjetra vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A7 od naplate Rupa do graničnog prijelaza Rupa.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez, poručuju iz HAK-a Također, upozoravaju sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Pročitajte više