Teško bolesna djevojčica čiji je otac uhićen jer je zvao Kolindu treba pomoć

Foto: Obiteljska fotografija

TEŠKO bolesna 14-godišnja djevojčica, čiji je otac u veljači uhićen jer je zvao Kolindin ured i molio za pomoć te u naletu bijesa zaprijetio da će baciti bombu na KBC Rebro, mora na teške operacije u SAD. Njena majka Kruna Karmen Dolenec nam je rekla da im HZZO pokriva troškove liječenja, međutim obitelj sama mora snositi troškove smještaja i sve izvanbolničke troškove, a novaca nemaju.

14-godišnja djevojčica od rođenja živi s teškim zdravstvenim problemima. Rođena je bez bubrega, mjehura i debelog crijeva te s dvije maternice i rodnice koje su joj u međuvremenu uklonjene. Kako bi mogla voditi donekle normalan život, potrebna joj je operacija mjehura i transplantacija bubrega. Djevojčica od veljače leži na Rebru, gdje joj liječnici različitim metodama pokušavaju proširiti mjehur kako bi došla na listu čekanja za novi bubreg.

U SAD-u je čekaju operacije povećanja mjehura i operacija vagine, a potom i transplantacija bubrega.

3. takav slučaj u svijetu

"U Cincinnati moramo ići 27. studenog, a još nemamo vize i strah me hoću li uopće dobiti jer sam u minusu, nemam sredstava na računu. Osim toga, smještaj u SAD-u je jako skup. Morat ćemo biti najmanje šest mjeseci do godine dana. Nakon brojnih pretraga i postavljanja trajnog katetera, prva operacija zakazana je za 8.1., a druga mjesec dana kasnije. Imat će ambulantno i bolničko liječenje, a ako sve bude ok onda će imati i transplantaciju bubrega. Za vrijeme bolničkog liječenja bit ćemo smješteni u Ronald McDonald House Charities gdje povoljno plaćamo smještaj, no kad bude otpuštena iz bolnice moramo si naći stan koji tamo mjesečno stoji 1500 dolara, a da ne govorim za troškove taksija, hrane, a ja sam u konstantnom minusu od svibnja", rekla je za Index Kruna Karmen Dolenec.

Kaže kako je njena kći treći slučaj u svijetu s takvom dijagnozom. Da njena kći nema bubreg, mjehur i debelo crijevo liječnici su, kaže, otkrili tek kad je bila u 8. mjesecu trudnoće s njom.

"U Hrvatskoj je imala već 16 operacija, od veljače smo konstantno na Rebru, a sad je čekaju operacije u SAD-u", ispričala nam je Kruna Karmen Dolenec.

Otac oslobođen

Podsjetimo, za težak slučaj ove djevojčice javnost je doznala kad je njen otac Dragan Dolenec u veljači uhićen jer je zvao ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i tražio da ga spoje s njom kako bi im pomogla.

Kad mu je zahtjev odbijen, u naletu bijesa je poručio da će baciti bombu na Rebro. Dolenca se teretilo za teži oblik kaznenog djela prijetnje prema većem broju ljudi. Prošlog je mjeseca na Općinskom sudu u Koprivnici oslobođen, a treba vidjeti hoće li se na presudu žaliti Općinsko državno odvjetništvo.

Svi koji žele pomoći djevojčici mogu to učiniti uplatom na žiro račun njene majke: HR4723860023100779412, Kruna Dolenec, Podravska banka.

 

Pročitajte više