Testiranjem krvi do ranog otkrivanja karcinoma jajnika

KARCINOM jajnika u budućnosti bi se mogao dijagnosticirati jednostavnim krvnim testom sličnom onome koji se primjerice koristi za utvrđivanje nedostatka željeza ili infekciju HIV-om.

Krvni test na određene molekule bjelančevina trebao bi pomoći pri ranom otkrivanju karcinoma jajnika, objavili su kanadski znanstvenici iz bolnice Mount-Sinai u Torontu na godišnjem skupu američkog Društva za kliničku kemiju.

Kako je prenio njemački stručni časopis Bild der Wissenschaft, liječnici su pet godina skupljali krvne probe pacijentica oboljelih od karcinoma jajnika i istodobno bilježili razvoj bolesti. U krvnim su probama uočili određenu molekulu bjelančevine koja se najčešće pojavljivala. Najveće koncentracije tog markera znanstvenici su utvrdili u krvi pacijentica s najtežim razvojem bolesti.

Može li se molekula bjelančevine dokazati već u ranom stadiju karcinoma jajnika, znanstvenici još ne znaju. No, nadaju se da će se uz pomoć novih markera uskoro ipak moći rano dijagnosticirati ta maligna bolest.

Karcinom jajnika najčešće se javlja kod žena starijih od 50 godina. Posebno je opasan jer pacijentice nemaju nikakvih simptoma sve dok rak ne uđe u uznapredovali stadij.

Dosadašnje metode opipavanja i različitih ultrazvučnih pregleda nedovoljno su precizne.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više