Težak incident: Iran ispalio rakete prema američkom nosaču aviona koji je nedavno bio u Splitu

Foto: FAH

AMERIČKI nosač aviona našao se nešto više od 1000 metara udaljen iranskih raketa dok je plovio Hormuškim tjesnacom, za CNN su potvrdili iz Pentagona.

Incident se dogodio u subotu kad je Iranska revolucionarna garda izvodila vojne vježbe na tom području koje su uključivale korištenje pravih projektila. Američki nosač USS Harry S. Truman pratila su dva koalicijska broda od kojih je jedan američki.

USS Truman se nalazio u, kako je Pentagon rekao, "međunarodno priznatom pomorskom prometnom traku" kad je iranska mornarica objavila preko radija da oni izvode vojne vježbe. Pentagon je rekao da ni u jednom trenutku američki brod nije prišao iranskim teritorijalnim vodama.

Američke vlasti još su dodale da se čini kako Iran nije ciljao nijedan njihov brod, ali da su njihove akcije svejedno "nepotrebno i nesigurno provociranje".

Prema američkim vlastima, nije bilo nikakve direktne komunikacije između američke i iranske mornarice tijekom incidenta.

Američki nosač aviona Harry S. Truman nedavno je stigao na Bliski istok kao podrška koaliciji protiv ISIS-a, a na putu prema tamo nekoliko dana početkom prosinca bio je usidren u Splitu.

 

Pročitajte više