Thaci: Na konferenciji u Sloveniji Kosovo će se predstavljati kao nezavisna država

KOSOVSKI premijer Hashim Thaci je rekao da će Kosovo na konferenciji o Zapadnom Balkanu koja će se održati u Sloveniji sudjelovati kao suverena država, jednakopravna ostalim sudionicima konferencije. "Dobio sam poziv na konferenciju na Brdu kod Kranja da sudjelujem kao predsjednik kosovske vlade, a Kosovo je pozvano kao država te ćemo je tako i predstavljati, ravnopravno drugim državama u regiji", rekao je Thaci.

S tim se dosad nije slagala Srbija koju kosovsku neovisnost ne priznaje. Srpske vlasti smatraju da Kosovo, na konferenciji koju zajedno organiziraju Slovenija i Hrvatska, treba sudjelovati u skladu s rezolucijom vijeća sigurnosti UN-a 1244 kao Kosovo-Unmik, a ne kao Kosovo. U suprotnom, Srbija je najavila bojkot konferencije.

O načinu kosovskoga sudjelovanja na konferenciji je jučer tijekom posjeta Kosovu, s Thacijem razgovarao i slovenski premijer Borut Pahor. Ipak, nakon razgovora je Pahor izjavio da problem ostaje neriješen, ali da je Slovenija "na dobrom putu da ga riješi".

U slovenskim medijima se nedavno pojavila i informacija da na konferenciji koju će otvoriti Herman Van Rompuy, predsjednik vijeća Europe, neće biti državnih obilježja te da će sudionici biti predstavljeni samo imenima, bez oznake funkcije. Iz ureda srpskoga predsjednika Borisa Tadića je ta informacija demantirana.

Pročitajte više