The Atlantic: Ostala je jedna greška koju Putin još nije napravio

Foto: EPA

RUSIJA nastavlja gubiti u Ukrajini. U dramatičnoj ukrajinskoj protuofenzivi, kako kaže predsjednik Volodimir Zelenskij, oslobođeno je preko pet tisuća kvadratnih kilometara teritorija, a ruske snage su u šoku. 

Putin, kao i mnogi autoritarni vođe, oslanja se na iluziju vlastite nedodirljivosti, zbog čega je opravdan njegov strah od političkih posljedica vojnog poraza. U Rusiji čak i njegovi najvjerniji ulizice zahtijevaju da nešto učini kako bi zaustavio gubitke u Ukrajini, piše The Atlantic.

Dva glupa poteza

Putin je odgovorio na te zahtjeve dvama glupim potezima. Prvo, osobno se umiješao u donošenje nekih strateških odluka u Ukrajini; drugo, započeo je mobilizaciju koja bi trebala donijeti 300.000 novih vojnika u rusku vojsku. 

Obje te odluke povećavaju šanse za ostvarenje nekih od, već sad ogromnih, prijetnji njegovom režimu, uključujući dodatne sankcije, društvene nemire i kolaps vojske, između ostalih.

Putin je navodno, sjedeći u Moskvi, počeo donositi odluke o vojnim aktivnostima na terenu u Ukrajini – na primjer, neki izvještaji kažu da je odbio zahtjeve nekih jedinica da se povuku iz Hersona. 

Takve intervencije uvijek su riskantne za civilne vođe koji se nalaze daleko od bojišta. Pomisao na šefa iz Kremlja koji preuzima ulogu zapovjednika lako podsjeća na memeove Hitlera u bunkeru, ali čak i povijest Ruskog Carstva dovoljno je upozorenje za Putina: kada je posljednji ruski car Nikolaj II. odlučio preuzeti vodstvo nad carskim snagama u Prvom svjetskom ratu, vlastiti savjetnici upozorili su ga da bi osobna povezanost s porazom mogla uništiti njegovu vladavinu, piše The Atlantic, prenosi N1.

"Razmislite," jedan mu je napisao, "što riskirate – samog sebe!" Drugi ga je otvoreno upozorio: "Vojska pod Vašim zapovjedništvom apsolutno mora pobijediti."

Putin riskira

Putin riskira istu stvar. Suočava se s rokom koji se ubrzano približava – početkom zime, kada će se borbe usporiti, motivacija ruskih vojnika potonuti još dublje, a problemi s opskrbom će se pogoršati. 

Rusko vojno zapovjedništvo i njihovi časnici gotovo sigurno žele dobiti ovaj rat i tako se oporaviti od sramote vlastite šokantne nesposobnosti koju su pokazali u posljednjih sedam mjeseci. 

Ali što ako izgube još vojnika i teritorija zbog neke Putinove glupave naredbe? Hoće li stajati po strani i dopustiti da ih se okrivi za to?

Naredba za mobilizaciju toliko je beskorisna da se treba zapitati kako je Moskva mogla i pomisliti da bi to bila dobra ideja. Bilo je garantirano da će takva odluka izazvati masovne prosvjede, a neće donijeti nikakvu jasnu prednost vojsci. 

Morbidna opcija

Nema nikakvog načina da loše opremljena i korumpirana ruska vojska obuči, smjesti, odjene i naoruža 300.000 novih vojnika u kratkom roku, a sigurno ne prije zime. Zapravo Putin čak ni nema 300.000 muškaraca, ima otprilike 300.000 imena muških ruskih građana od kojih mnogi nikad neće nogom stupiti u vojnu bazu. Iz strateške perspektive ova mjera je čisti idiotizam.

Ostaje, doduše, jedna morbidna opcija: da su Putin i njegovi zapovjednici odlučili jednostavno "bacati" ljudstvo na Ukrajinu. Moguće je da su generali spali na to da Ukrajince zatrpavaju topničkim mesom i misle da mogu na frontu potjerati mladiće iz nacionalnih manjina iz ruralnih dijelova Rusije kako bi mobilizaciju tako ograničili i maknuli iz oka javnosti. 

Putinu istječe vrijeme

Ruskom predsjedniku vrijeme istječe na toliko različitih fronti, a sve bi mogle završiti katastrofom. Sve one su nastale serijom njegovih vlastitih glupih i nepromišljenih odluka koje su rezultirale gubitkom tisuća života i dovele svjetsku stabilnost u opasnost. 

Ostaje još jedna pogreška koju zasad nije napravio – korištenje nuklearnog oružja – i možemo se samo nadati da će mu vrijeme isteći prije nego što se odluči na najopasniju grešku od svih, piše The Atlantic.
 

Pročitajte više