The Economist i AP o izborima u Hrvatskoj: "Pobjednik će naslijediti uništeno gospodarstvo"



"ČINI se da je Hrvatima dosta njihovih političara", dojam je koji je reporter britanskog The Economista dobio na zagrebačkom središnjem trgu, promatrajući aktiviste Kukuriku koalicije koji su s građanima razgovarali i dijelili im crvene ruže i bedževe.

U Hrvatskoj se, kako piše Economist, uoči izbora ne osjeća pretjerano iznenađenje, kao što ponašanje oporbenjaka ne ukazuje da je pred njima velika pobjeda. Britanski tjednik ističe da će Kukuriku (odnosno "Cock-a-doodle-doo") koalicija u nedjelju sasvim sigurno doći na vlast.

Birači poistovjećuju HDZ s kriminalom

HDZ-ovo jedino postignuće, tvrdi The Economist, je završetak hrvatskih pregovora s EU. Lista njihovih grijeha, s druge strane, je poduža. "Jadranka Kosor pokušala je vratiti glasove nacionalističke desnice zato što birači danas poistovjećuju HDZ s kriminalom", objašnjava Vesna Pusić.

Strategija za koju se Kosorica odlučila, piše The Economist, je podbacila, što je samo olakšalo situaciju oporbenim liderima. "Kukuriku koalicija nije bila pretjerano iskrena o poteškoćama koje čekaju hrvatske građane. Gospodarstvo je uz vrlo lošem stanju. Javna uprava je napuhana. Zahvaljujući nepotizmu i otplaćivanju političkih usluga, državne firme imaju previše zaposlenika", piše The Economist.

"Pobjednik će naslijediti uništeno gospodarstvo"

Na predstojeće izvore osvrnula se i agencija Associated Press, koja također ističe da je HDZ u velikim problemima zbog niza korupcijskih afera, zbog čega je izgledna pobjeda Kukuriku koalicije. "Pobjednik izbora naslijedit će uništeno hrvatsko gospodarstvo i sve veće nezadovoljstvo građana koji su ljuti zbog pada životnog standarda", piše AP.

Agencija se poziva na rezultate istraživanja koje je proveo Ipsos Puls na uzorku od 4200 birača. Prema tom istraživanju, Kukuriku koalicija će osvojiti 79 mandata, a HDZ 43 mandata. Mogućnost statističke greške u ovom istraživanju je dva posto.

Pročitajte više