VIDEO The Economist objavio veliko izvješće, kažu da je demokracija ugrožena diljem svijeta

Screenshot: YouTube
 
THE ECONOMIST je objavio godišnje izvješće u kojem upozorava na najveću ugroženost demokracije u svijetu od globalne ekonomske krize.
 
Istraživački odjel grupe Economist (EIU) objavio je svoje godišnje izvješće o globalnom stanju demokracije, koje procjenjuje sisteme u pojedinim državama prema pokazateljima iz pet područja: izborni proces/pluralizam, građanske slobode, djelotvornost vlade, političko djelovanje i politička kultura.
 
"Sve veće prijetnje slobodi govora, osobito slobodi medija"
 
Novo izvješće s podnaslovom "Napad na slobodu govora" pokazalo je da "dolazi do drastičnog ugrožavanja demokracije diljem svijeta: Sloboda govora i osobito sloboda medija suočene su sa sve većim prijetnjama represije vlada i novih nevladinih aktera", stoji u tekstu.
 
"U ovogodišnjem izvješću zabilježeno je pogoršanje u 89 država u posljednjih godinu dana, dok je u samo 27 zabilježeno poboljšanje situacije", navodi se u izvješću. Samo 4,5 posto svijeta živi u "potpunoj demokraciji" (full democracy), a vodeće u ovoj kategoriji su Norveška, Island i Švedska.
 
Južna Koreja, SAD i Italija u kategoriji nepotpunih demokracija
 
Azijske države doživjele su burnu godinu s najvećim "padom" demokracije od svih svjetskih regija. Španjolska je zbog nasilja tijekom katalonskog referenduma zamalo spala u drugu kategoriju "nepotpune demokracije" (flawed democracy), u kojoj su drugo mjesto podijelile SAD i Italija. Prvo mjesto je zauzela Južna Koreja, a treće Japan.
 
Oko 49,3 posto svijeta živi u nekoj vrsti, odnosno nepotpunoj demokraciji, a ostatak čine hibridni ili autoritarni režimi, objavio je EIU.
  

Pročitajte više